Η παραγωγή μήλων, ροδάκινων, νεκταρινιών και τομάτας θα μειωθεί ελαφρά, αλλά η κατανάλωση σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μικρή αύξηση της συνολικής κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων στην ΕΕ και σημαντικές αλλαγές σε τρεις από τις σημαντικότερες κατηγορίες νωπών προϊόντων της ηπείρου – μήλα, ροδάκινα / νεκταρίνια και τομάτες – σύμφωνα με έκθεση σχετικά με τις Γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018-2030 .

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή μήλων στην ΕΕ θα σταθεροποιηθεί από τον όγκο των 12,7 εκατομμυρίων τόνων σε 12,4 εκατομμύρια τόνους το 2030, κυρίως λόγω της ύφεσης της καλλιεργούμενης έκτασης σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων.

Όσον αφορά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, προβλέπει επίσης μείωση της έκτασης παραγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ, με αποτέλεσμα την ελαφρά μείωση της παραγωγής από 4,1 εκατομμύρια τόνους σε 2018 σε 4 εκατομμύρια τόνους το 2030.

Η παραγωγή νωπών τοματών αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή παρά την ελαφρά πτώση από 7 εκατομμύρια τόνους το 2018 σε 6,8 εκατομμύρια τόνους το 2030.

Επιπλέον, η βιολογική παραγωγή μήλων, ροδακινιών και νεκταρινιών αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της καλυπτόμενης περιόδου χάρη στην αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, αναφέρει η έκθεση.

Σκαμπανεβάσματα

Γενικότερα, η έκθεση καταγράφει θετικές προοπτικές για τους προμηθευτές νωπών οπωροκηπευτικών που πωλούν στις αγορές της ΕΕ.

“Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά την επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω των κινήτρων για την υγεία και της αυξανόμενης διαθεσιμότητας αυτών των προϊόντων σε« νέες »αγορές – για παράδειγμα σε πρατήρια καυσίμων, σνακ μπαρ κ.λπ.», τονίζεται.

Ωστόσο, υπέρχει μια προειδοποίηση για τους προμηθευτές μήλων. “Η κατανάλωση φρέσκων μήλων δεν αναμένεται να ακολουθήσει αυτή την τάση, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να ευνοούν νέες γεύσεις και εύκολες στην κατανάλωση προϊόντα όπως τα (προπαρασκευασμένα) τροπικά φρούτα ή μούρα, τα οποία προσφέρονται τακτικά σε ράφια των σούπερ μάρκετ δίπλα στα περισσότερα κοινά μήλα. ”

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι τα μήλα παραμένουν τα κύρια φρούτα που διατίθενται το χειμώνα και ως εκ τούτου θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη νέων ποικιλιών υψηλής ποιότητας.

“Μετά τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπου η κατανάλωση φρέσκων μήλων μειώθηκε κατά 1% ετησίως, η κατανάλωση μήλων αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε περίπου 13,2 κιλά ανά κάτοικο προς το 2030.”