«Συνάντηση ειδικών» που πρόκειται να βοηθήσει στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων στη μελισσοκομία, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, την ημερίδα με θέμα «Μέλισσα & Περιβάλλον, Μελισσοκομία & Δασικά Οικοσυστήματα» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Αντώνογλου σημείωσε ότι ο ρόλος της μέλισσας είναι σημαντικός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και υπογράμμισε πως τα προϊόντα κυψέλης «είναι σημαντικά για την Ευρώπη καθώς και για την οικονομία της χώρας μας».

Υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος της μελισσοκομίας, καθώς «η ανάγκη για το μέλι είναι μεγάλη και υπάρχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν».

«Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να φέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία» δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Γραφείου του αν. υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, Γιώργος Χουρδάκης.

«Όλοι μας πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε είτε είμαστε μελισσοκόμοι, είτε φορείς» δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Σοφία Γούναρη σημειώνοντας πως «έχουμε έρθει ήδη σε συνεννόηση με φορείς, όπως το δασαρχείο κλπ για να τακτοποιήσουμε όλα τα θέματα».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των δασών» συμπληρώνοντας πως «το δάσος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσικός πλούτος, όχι μόνο για την ξυλεία, αλλά και γενικότερα».

«Η μέλισσα και το μέλι είναι βιοποικιλότητα, αειφορία και ζωή» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Συσκευαστών Μελιού, Αλέξανδρος Πίττας.

Χαρακτήρισε «θετικό» το περιβάλλον που επικρατεί αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή ένωση ενώ μίλησε και για τη «στροφή» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη στα ποιοτικά τρόφιμα. «Νομίζω ότι και η τελευταία Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πηγαίνει προς τα εκεί, κάνει στροφή σε μια βιολογική, φυσική διατροφή», είπε «κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε».

Ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας, ενώ μίλησε και για τον ανταγωνισμό μεταξύ κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της χώρας λέγοντας πως δεν χρειάζεται να υπάρχει καθώς «ξέρουμε πως και οι δυο κλάδοι μπορούν να συμβαδίζουν».

Τέλος, τον λόγο πήραν μέλη από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας». Αφού αρχικά ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αρχής γενομένης από τον διωγμό που βιώνουν όπως είπαν, από τον Υμηττό, ζήτησαν από τους εκπροσώπους της πολιτείας υποστήριξη στο έργο τους.

Σημειώνεται, πως η όλη διοργάνωση έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας στις 20 Μαΐου και της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, που είναι στις 22 Μαΐου.