Η ανάγκη ρυθμιστικής διαφοροποίησης στο πλαίσιο που διέπει τη διάθεση προϊόντων ατμίσματος έναντι παραδοσιακών τσιγάρων βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης εργασίας (workshop) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Μέσων Ενημέρωσης EURACTIV στις Βρυξέλλες με τίτλο «Clearing the Clouds: Reduced-Risk and Vaping Regulation».

Στο workshop αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δρ Κων/νος Φαρσαλινός καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Ευρωβουλευτές, ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου της JTI κ. Yasuhiro Nakajima, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Consumer Choice Center κ. Frederik Roeder, κ.ά.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη σαφούς διαφοροποίησης των κατηγοριών προϊόντων μειωμένου κινδύνου και της νομοθεσίας που τα διέπει, ενώ ο Διευθυντής Ρυθμιστικού Πλαισίου της EcigIntelligence, Pablo Cano Trilla υποστήριξε ότι : «Δεν πρέπει να ρυθμίζονται ανόμοια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, σα να ήταν τα ίδια. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ρυθμίζονται τα παραδοσιακά τσιγάρα όπως τα προϊόντα ατμίσματος καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου και είναι πολύ διαφορετικά προϊόντα.»