Στην έντονη ανησυχία των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων του νομού Ηρακλείου Κρήτης, που έχει επιφέρει η κατανομή του Προγράμματος Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ), αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και κάνει λόγο για «αδικίες», προς τους παραγωγούς της μεγαλονήσου.  

της Άννας Στεργίου

Όπως επισημαίνει στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει, «το Πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ) 2018-2021 αποτελεί τριετές πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και μέρος τριετών προγραμμάτων εργασίας για τη χρονική περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2021, συνολικού τριετούς προϋπολογισμού περίπου 46 εκατομμυρίων ευρώ. Στα προγράμματα αυτά, επιλέξιμοι φορείς θεωρούνται οι μεγάλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σταδιακά σε περισσότερους φορείς και σε ΟΕΦ.  

Ειδικότερα, επισημαίνει, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2015-2018) το αρμόδιο Υπουργείο, με την ΥΑ 5746/157266/11-12-2014, όριζε τα κριτήρια για το δικαίωμα αναγνώρισης ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και, συνεπώς, δικαίωμα υποβολής προγράμματος ΟΕΦ. Η απόφαση αυτή οδήγησε στον αριθμητικό διπλασιασμό των εγκεκριμένων Φορέων σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, δηλαδή από 33 σε 66 προγράμματα.

Όμως, όπως τονίζει ο κ.Αυγενάκης, στις αρχές του 2017, το Υπουργείο με την ΥΑ 397/18235-16-02-2017 κατάργησε την προηγούμενη απόφαση και με την νέα ορίζονται νέα κριτήρια για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών. Σημειώνει πως το ΥΠΑΑΤ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση και η πραγματική αξιοποίηση των κονδυλίων και θέτει ερωτηματικά αν εντέχνως παραγκωνίζονται νομοθετημένα κριτήρια και δημιουργούνται άλλα, προκειμένου να ικανοποιηθούν και άλλα αιτήματα, άλλων φορέων που αρχικά δεν διέθεταν κάποια κριτήρια.

Σημειώνει ότι επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς και τις Οργανώσεις Παραγωγών της Κρήτης και, ειδικότερα, του νομού Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Προγράμματος ΟΕΦ για την προγραμματική περίοδο 2018-2021. Οργανώσεις Παραγωγών, Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων εκφράζουν το φόβο τους ότι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Οργανώσεων Παραγωγών που πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης, κινδυνεύουν να μην είναι επιλέξιμες και καταγγέλλουν ότι η κατανομή για την Κρήτη παραμένει αβάσιμη και άδικη.

Μάλιστα, τονίζει, ενώ η Κρήτη κατέχει περίπου το 35% της ελαιοπαραγωγής της χώρας θα λάβει μόλις το 25% της τριετούς ενωσιακής χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως αυτή η απόφαση αδικεί τους ΟΕΦ της Κρήτης, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια. Ζητά επομένως να πληροφορηθεί αν έχουν αξιολογηθεί όλα τα προγράμματα ΟΕΦ και πως θα γίνει η κατανομή πόρων την τριετία, που διανύουμε.