Της Άννας Στεργίου

Στις καλένδες παρέπεμψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Κρασί,  ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η ίδια απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Δήμα, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά και με ημερομηνίες στις απανωτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί (Αποστόλου, Παπανάτσιου κ.ά.), οι οποίες, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν υλοποιήθηκαν.

Ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, εξήγησε ότι ο ΕΦΚ στο κρασί έχει δημιουργήσει τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά κρασιού: παρεμπόριο, νοθεία, μείωση της εγχώριας ζήτησης, αδυναμία στον ανταγωνισμό κ.ά. από 1/1/2016, που έχει επιβληθεί. Η κ. Παπανάτσιου παραδέχτηκε πως ο ΕΦΚ απέδωσε κοντά στα 25-28 εκ. ευρώ, αντί των 55 εκ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί αλλά ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργηθεί όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επέμεινε, δε, πως υπάρχουν μέτρα και ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους μικρομεσαίους παραγωγούς ή για όσους δεν πηγαίνουν στην αγορά αλλά  παράγουν για ιδιοκατανάλωση.