«Εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η κυβέρνηση θα καταργήσει, τον ΕΦΚ στο κρασί» δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χρίστου Δήμα στη Βουλή.

Η υφυπουργός τόνισε ότι «από την αρχή του μέτρου απαλλάχθηκαν οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή οι παραγωγοί οι οποίοι παράγουν μέχρι 1.000 λίτρα εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση. Άρα, σε αυτήν την περίπτωση έχουμε την απαλλαγή για αυτούς που παράγουν και καταναλώνουν είτε για την οικογένειά τους, είτε για τους φίλους τους.

Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις πώλησης επισημαίνω ότι για τους μικρούς παραγωγούς έχουμε κάποιες ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Κατ’ αρχήν εξαιρούνται από τη Φορολογική Αποθήκη. Βέβαια, στην περίπτωση που επιλέξουν να έχουν τη Φορολογική Αποθήκη προκειμένου να κάνουν κάποια πώληση στο εξωτερικό, σε αυτήν την περίπτωση δίνονται κάποιες ειδικές ρυθμίσεις. Αυτές οι ειδικές ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με τις πέντε διμηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τους μικρούς οινοπαραγωγούς υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο μια δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ένα πέμπτο της παραγόμενης ποσότητας κάθε φορά έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Απριλίου, Ιουνίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί οινοπαραγωγοί, ακόμη και αν έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με την ίδρυση της Φορολογικής Αποθήκης απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν εφ’ άπαξ τον φόρο που αντιστοιχεί στο προϊόν και διευκολύνονται με την τμηματική καταβολή σε πέντε δόσεις».

Νωρίτερα ο κ. Δήμας αναφέρθηκε σε σειρά δηλώσεων τόσο της υφυπουργού Οικονομικών , όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου το προηγούμενο έτος (2017) στις οποίες διαβεβαίωναν πως ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί.

«Έχετε πει ψέματα κυρία Παπανάτσιου ή είστε αναξιόπιστη και ανίκανη να τηρήσετε όσα λέτε;» τη ρώτησε ευθέως ο κ. Δήμας ανεβάζοντας τους τόνους.

Σύμφωνα με την υπουργό, ο φόρος που μπήκε από την σημερινή κυβέρνηση το 2016 απέδωσε περίπου 23 εκατ. ευρώ το 2016 (βεβαιωθέντα 24.472.000 ευρώ), ενώ πέρυσι βεβαιώθηκαν 28 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 27.407.000. Η υπουργός υπενθύμισε ότι από τον φόρο απαλλάχτηκαν οι μικροί παραγωγοί που κάνουν κρασί «για οικιακή κατανάλωση», ενώ σε όσους κάνουν εξαγωγές δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

Τελειώνοντας στην δευτερολογία της η υφυπουργός ανέφερε τα εξής: «Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά, μέσα στα πλαίσια της Κυβέρνησης και της πολιτικής μας, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να είστε σίγουροι ότι ο φόρος του κρασιού θα καταργηθεί. Πραγματικά και ο Πρωθυπουργός το έχει ζητήσει και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα εκείνα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα έσοδα για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Ήδη η αξιολόγηση κρίνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε το κομμάτι στα τεχνικά κλιμάκια και έχουμε συμφωνήσει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να φύγουμε από την επιτροπεία. Αυτό σημαίνει ότι από εκεί και πέρα στα πλαίσια της επιτήρησης, που εκεί θα μπορούμε σαν Κυβέρνηση να λαμβάνουμε από μόνοι μας τις αποφάσεις μας για συγκεκριμένα ζητήματα και θα μπορούμε να βρούμε και τα αντίμετρα, για να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στο οποίο σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα, θα βρούμε και τα ισοδύναμα εκείνα ούτως ώστε ο φόρος στο κρασί να μπορέσει να καταργηθεί και να έχουμε μια ομαλότερη διακίνηση του προϊόντος».

 

Πηγή: http://www.keosoe.gr