Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα πληθαίνουν οι διαγωνισμοί σε ιστοσελίδες ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών που τραβούν την προσοχή των ρώσων φιλόζωων.

Στις σχετικές αγγελίες δεν γίνεται λόγος μόνο για «περισυλλογή, στείρωση και φιλοξενία» αδέσποτων ζώων, αλλά ορισμένες φορές ακόμη και για «αποκομιδή» τους, σημειώνει η Ντόιτσε Βέλε. Το Μουντιάλ 2018 θα διεξαχθεί σε έντεκα πόλεις της Ρωσίας, ωστόσο ειδικές δομές για αδέσποτα ζώα υπάρχουν μόνο σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νίσνι Νόβγκοροντ, ενώ ένα ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή στο Καλίνινγκραντ.

Η Γελένα Ιβάνοβα-Βερχόφσκαγια, αναπληρώτρια διευθύντρια μιας ομάδας που είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί τη διαχείριση του αριθμού αδέσποτων σκυλιών στη Μόσχα, επισήμανε στην “DW” ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν δεσμευθεί να φτιάξουν προσωρινές δομές φιλοξενίας στους τόπους διεξαγωγής του Μουντιάλ.

«Όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Φυσικά και δεν θα μπορέσουν να διασωθούν όλα τα αδέσποτα», εκτιμά η ίδια.