Ενισχύονται τα ελληνικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές το α’ τρίμηνο του 2018

της Άννας Στεργίου

 Με τη δυναμική που ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά, όπου καταγράφτηκε νέο ρεκόρ εξωστρέφειας συνεχίζουν να κινούνται και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές. Η ανοδική πορεία διατηρείται στις περισσότερες χώρες, και κυρίως προς τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας μας όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Κύπρος ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις τρίτες χώρες, όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τα ελληνικά προϊόντα. Ικανοποίηση υπάρχει και για την εικόνα που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο, με την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος τόσο τον Μάρτιο όσο και στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αυξήθηκαν κατά 905,6 εκατ. ευρώ ή κατά 13,3% και ανήλθαν σε 7,73 δισ. ευρώ από 6,83 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,26 δισ. ευρώ από 4,66 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 12,9%.

Πρωταθλητές τα αγροτικά προϊόντα

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 14,9%, καυσίμων κατά 14,1% και βιομηχανικών προϊόντων κατά 13,1%.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, η άνοδος (14,9%) των εξαγωγών, σε 1.495,5 εκ.€ από 1.302 εκ.€, οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των αποστολών της υποκατηγορίας «λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης», σε 268,3 εκ.€ από 160,7 εκ.€ (+67%) -δηλαδή κατά κύριο λόγο των εξαγωγών ελαιολάδου, αλλά και στην ενίσχυση (9,9%) των εξαγωγών της σημαντικότερης υποκατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» (1.090,8 εκ.€ από 992,5 εκ.€), η οποία αφορά στο 14,1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Μείωση (-8,5%) εμφανίζει η υποκατηγορία «ποτά και καπνός» (136,3 εκ.€ από 148,8 εκ.€).

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%

Η  αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά το 2017 σε σχέση με το 2016, οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, λένε οι εξαγωγείς, για να εκμεταλλευθεί η χώρα μας τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις διεθνείς αγορές και να αυξήσει κατακόρυφα το εξαγωγικό αποτύπωμά της, είναι να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να άρει τα εμπόδια που υπονομεύουν την προοπτική των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της αξιοσημείωτης (10,6%) αύξησης προς την Ε.Ε. οι αποστολές  προς τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 11% και προς τις χώρες του G7 κατά 6,2%.

Οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)

υπερδιπλασιάστηκαν, προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC αυξήθηκαν ελαφρά κατά 2,3%, προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) ενισχύθηκαν κατά 21,8%, προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης η αύξηση είναι της τάξης του 38,6% και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη),  υπερτριπλασιάστηκαν (σ.σ. η Βραζιλία ανήκει και στα δυο μέρη).

Όπως τονίζουν όμως οι εξαγωγείς μ΄ επικεφαλής τη Χριστίνα Σακελλαρίδη, η  μείωση της φορολογίας, η πλήρης και οριστική άρση των capital controls καθώς και η αποκατάσταση της χρηματοδότησης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για να διευκολυνθεί το έργο των Εξαγωγέων. Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η παροχή κινήτρων, για τη προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού. Η Ελλάδα, όπως τονίζουν από τον ΠΣΕ, χρειάζεται σήμερα μονάδες παραγωγής που θα τροφοδοτούν με φθηνές πρώτες ύλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και παράλληλα θα εξάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα.