Τα όσα έχουν γίνει στο γάλα και το πρόγραμμα προώθησης της φέτας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες φέρνουν τους κτηνοτρόφους πιο κοντά στο Μαξίμου, μέσα στην εβδομάδα.

της Άννας Στεργίου

Ήδη το περασμένο Σάββατο έγινε ημερίδα στον Αλμυρό Μαγνησίας για τη φέτα, στην οποία μετείχαν κι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και επιστήμονες και παράγοντες της χώρας. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο δήμος Αλμυρού, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και τον Όμιλο Φίλων Φέτας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Γιάννης Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος.

Βασικοί εισηγητές της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας, ομότιμος καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας Γιώργος Ζέρβας και ο Γιώργος Εμμανουήλ ως μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Α.R.E.P.O) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Απαγόρευση εξαγωγών από εισαγόμενο γάλα

Η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει ξεκινήσει μπαράζ επίκαιρων ερωτήσεων, από Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχη Αγροτικού και τους Θεσσαλούς πολιτικούς, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Χρήστο Μπουκώρο. Ο κ.Χαρακόπουλος εξηγεί πως πρέπει η φέτα να θωρακιστεί και να βελτιωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ζητεί να απαγορεύεται η εξαγωγή της, αν το πρόβειο γάλα είναι εισαγόμενο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς του ΣΕΒΓΑΠ για το θέμα της φέτας, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του εποπτευόμενου οργανισμού Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», με αποτέλεσμα να χαθούν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, άλλες πηγές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα προώθησης τελικά μπορεί να σωθεί και καταλογίζουν σκοπιμότητες από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να πληγεί το δίδυμο Καρέτσος – Βλάχος, οι οποίοι έκαναν ότι μπορούσαν για να σταματήσουν τα ισοζύγια – μαϊμού, στο γάλα.