Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν περαιτέρω συγκλίσεις μετά τα ουσιαστικά «βήματα» που σημειώθηκαν στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης.

Στο τραπέζι παραμένουν οι τέσσερις από τις πέντε ονομασίες που πρότεινε ο Μεσολαβητής του ΟΗΕ.

H Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Νίκολα Ντιμιτρόβ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ενημέρωσε την Φ. Μογκερίνι για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Πάντως ικανοποίηση διατυπώνει η Αθήνα για την μέχρι τώρα πρόοδο των συνομιλιών, χαιρετίζοντας την αποδοχή από την πλευρά της πΓΔΜ μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις “erga omnes”.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως: «Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου στις συζητήσεις, ωστόσο απομένει ακόμη αρκετός δρόμος, που πρέπει να διανυθεί. Προτεραιότητα για μας εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του “erga omnes” και της συνταγματικής αναθεώρησης και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, ονομασίες που δεν μπορεί να γίνουν δεκτές από την Ελληνική πλευρά.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν σε συνεντεύξεις τους πως η Αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών-Άμυνας Κώστας Δουζίνας σε συνεντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», αναφέρει ότι: «Δυστυχώς, η ΝΔ φαίνεται να απομακρύνεται σταδιακά και από τις Ευρωπαϊκές αρχές του παραδοσιακού της προγράμματος και από την πολιτική της συναίνεσης στα εθνικά θέματα. Ελπίζω να διαψευσθώ, αλλά τα σημάδια που έχουμε δεν είναι αισιόδοξα».

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, ο κ. Μητσοτάκης «παραχωρεί την λέξη Μακεδονία στα Σκόπια –αν εκλείψουν οι υπόλοιποι αλυτρωτικοί λόγοι– αδιαφορώντας για το ότι η ίδια η λέξη «Μακεδονία» επιτρέπει στα Σκόπια, μετά από λίγο να επιστρέψουν στην αδιάλλακτη τακτική τους.