Ο ωκεανός αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα της φύσης, για το λόγο αυτό ειναι εξίσου μαγευτική είναι η αντιγραφή μιας τέτοιας ομορφιάς έστω με τεχνητό τρόπο. Υπάρχουν καταπληκτικά ενυδρεία στον κόσμο που έχουν σχεδιαστεί για να αναδείξουν την ομορφιά του ωκεανού, ενώ μερικά από αυτά είναι τόσο εντυπωσιακά που συναγωνίζονται τη Μητέρα Φύση στην ομορφιά και στην ευρηματικότητα.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Ενυδρείο & υποβρύχιο ζωολογικό πάρκο στο Ντουμπάι

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία εσωτερικού χώρου στον κόσμο που κατέχει επίσης και το ρεκόρ Guiness για το «Μεγαλύτερο Ακρυλικό Πάνελ στον Κόσμο». Το ενυδρείο φιλοξενεί περισσότερα από 33.000 υδρόβια ζώα από 220 είδη, μεταξύ των οποίων καρχαρίες και σαλάχια. Η γυάλινη σήραγγα διέλευσης επιφυλάσσει απίστευτες εμπειρίες στενής επαφής με συναρπαστικά υδρόβια ζώα. Ο υποβρύχιος ζωολογικός κήπος διαθέτει 36 διαφορετικές εκθέσεις και ταξιδεύει τους επισκέπτες σε διάφορα υδάτινα περιβάλλοντα. Παρέχει διαδραστική προσέγγιση στην εκπαίδευση των επισκεπτών στην οικολογία και τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας ζωής.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Η διαδρομή περιλαμβάνει τρεις οικολογικές ζώνες: Τροπικό δάσος, βραχώδη ακρογιαλιά και ζωντανός ωκεανός με ποικίλα υδρόβια ζώα, όπως πιγκουίνοι, φώκιες, κροκόδειλοι, πιράνχας, κάβουρες της οικογένειας Majidae, αμφίβιοι αρουραίοι, γιγάντια γατόψαρα, σαύρες, Τιγρόψαρα και δηλητηριώδη βατράχια (Δενδροβάτες). Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να κολυμπήσουν με καρχαρίες συμμετέχοντας σε καταδύσεις με καρχαρίες ανοικτές για το κοινό ή να κάνουν μία βόλτα με τη βάρκα με τον γυάλινο πυθμένα στην επιφάνεια του ενυδρείου.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Κυλινδρικό Ενυδρείο στο Βερολίνο

Το AquaDom του Βερολίνου είναι ένα 25μετρο κυλινδρικό ενυδρείο με ενσωματωμένους διαφανείς ανελκυστήρες! Βρίσκεται στο Βερολίνο της Γερμανίας και είναι σίγουρα μοναδικό στο είδος του! Είναι εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο Radisson Blu, με το συγκρότημα DomAquarée να περιλαμβάνει το ξενοδοχείο, χώρους γραφείων, εστιατόριο και το aquarium φυσικά. Το AquaDom άνοιξε το 2004 και κόστισε 12,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη ατραξιόν του βερολινέζικου Sea Life Centre. Το Aquadom είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου από ακρυλικό κυλινδρικό γυαλί, με διάμετρο περίπου 11 μέτρων. Είναι χτισμένο πάνω σε βάση ύψους 9 μέτρων. Περιέχει 1.000.000 λίτρα νερού και φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 ψάρια, τα οποία κατατάσσονται σε 50 είδη θαλάσσιας ζωής. Τα τάισμα των ψαριών και ο καθαρισμός του ενυδρείου γίνονται σε καθημερινή βάση από 4 δύτες.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Ενυδρείο Georgia στην Αμερική

Η Ατλάντα στην Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών, φιλοξενεί το μεγαλύτερο ενυδρείο στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται «Georgia Aquarium». Περιέχει πάνω από 32.000 κυβικά μέτρα νερού και 120.000 ζώα από 500 είδη. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είδη είναι οι φάλαινες beluga, τα σαλάχια manta και οι μικροί φαλαινοκαρχαρίες (το μόνο ενυδρείο εκτός Ασίας που έχει αυτό το είδος).

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Το ενυδρείο είναι τοποθετημένο γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, με έξι (6) διαφορετικές εκθέσεις που μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν, και οι οποίες είναι οι εξής: Georgia Explorer, Tropical Diver, Ocean Voyager, Cold Water Quest, River Scout, και Dolphin Tales. Η κατασκευή του ενυδρείου αντιστοιχεί στο ποσό των $250 εκατομμυρίων. Το ενυδρείο στεγάζεται σε πάνω από 20 στρέμματα βόρεια του «Centennial Olympic Park» και άνοιξε για το κοινό το Νοέμβριο του 2005. Τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 290.000 εισιτήρια ετησίως από το πρώτο κιόλας έτος λειτουργίας του. Περίπου το 70% των ζώων του ενυδρείου προέρχονται από ζωολογικούς κήπους, ιχθυοτροφεία και άλλα ενυδρεία, ενώ μερικά από αυτά τα ζώα έχουν σωθεί από επικίνδυνα περιβάλλοντα. Το ενυδρείο φιλοξενεί σφυροκέφαλους καρχαρίες του είδους Great Hammerhead, γεγονός που το κάνει το δεύτερο μόλις ενυδρείο στις ΗΠΑ που το κάνει αυτό.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου

Ενυδρείο Churaumi στην Ιαπωνία

Με 7,5 εκατομμύρια λίτρα νερού, το ενυδρείο Okinawa Churaumi Aquarium στην Ιαπωνία, καταλαμβάνει την τρίτη θέση των μεγαλύτερων ενυδρείων στον κόσμο. Οι καρχαρίες φάλαινες και τα τεράστια σαλάχια φυλάσσονται μαζί με πολλά άλλα είδη ψαριών στο Kuroshio Sea. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Ιούλιο του 2010, υπήρξαν συνολικά τέσσερα σαλάχια Manta που γεννήθηκαν στο ενυδρείο. Το Okinawa Churaumi Aquarium βρίσκεται εντός της Ocean Expo Park στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και άνοιξε το 2002. Το ενυδρείο διαθέτει 80 είδη κοραλλιών. Είναι ένα από τα λίγα ενυδρεία που κρατά φαλαινοκαρχαρίες σε αιχμαλωσία, και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να τους ζευγαρώσει.

Ψάχνοντας τον Νέμο... στα ενυδρεία του κόσμου