Η πώληση βιολογικών τροφίμων στη Δανία έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό σημείο. Σύμφωνα με στοιχεία από την Organic Denmark, η πλειοψηφία των Δανών αγοράζουν τώρα βιολογικά τρόφιμα κάθε εβδομάδα. Έτσι, η Δανία υπογραμμίζει τη θέση της ως παγκόσμιας ηγετικής βιολογικής χώρας.

Ποτέ πριν δεν έχουν τόσοι πολλοί Δανοί να προσθέτουν βιολογικά προϊόντα στο καλάθι αγορών σε τακτική βάση. Το 2017, περισσότεροι από τους μισούς Δανοί – και συγκεκριμένα το 51,4% – αγόρασαν βιολογικά τρόφιμα κάθε εβδομάδα.

Νέα στοιχεία δείχνουν συνολική αύξηση της πώλησης βιολογικών τροφίμων στη Δανία το 2017 κατά 31%. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που διασχίζει τη μαγική γραμμή του 10% του μεριδίου της βιολογικής αγοράς. Το βιολογικό μερίδιο της συνολικής πώλησης τροφίμων έφτασε το 13,3% το 2017.

“Ξέραμε ότι είχαμε περάσει τη γραμμή 10 τοις εκατό, αλλά ένα 13,3 τοις εκατό βιολογικό μερίδιο αγοράς είναι εντελώς εκπληκτικό. Τα νέα στοιχεία είναι μια σταθερή ένδειξη ότι τα οργανικά συστατικά στη Δανία έχουν γίνει κύρια και σε μεγάλο βαθμό απευθύνουν έκκληση σε κάθε Dane. Οι Δανοί καταναλωτές έχουν επίγνωση ότι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή τροφίμων μέσω των αγορών τους”, λέει ο Pernille Bundgård, Διευθυντής Διεθνούς Αγοράς στη Organic Denmark.

Η μέση ετήσια οργανική κατανάλωση ανά Δανό είναι τώρα 335 ευρώ. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, το κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά.

Τα οργανικά πλιγούρια βρώμης ξεπέρασαν τα συμβατικά πλιγούρια βρώμης
– Μια άλλη εξέλιξη που υπογραμμίζει την αφοσίωση των Δανών στα βιολογικά προϊόντα είναι ότι πολλά προϊόντα έχουν επιτύχει τώρα ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς βιολογικών προϊόντων. Για παράδειγμα, τα βιολογικά πλιγούρια βρώμης ξεπέρασαν τώρα τα συμβατικά πλιγούρια βρώμης και σήμερα περισσότερο ή λιγότερο όλα τα παιδικά τρόφιμα που αγοράζουν οι Δανοί καταναλωτές είναι βιολογικά.

Τα καρότα, το γιαούρτι, οι μπανάνες, τα αυγά, τα ζυμαρικά και το αλεύρι είναι επίσης σε καλό δρόμο, λέει ο Pernille Bundgård και επισημαίνει ότι όλο και περισσότερα δανικά παντοπωλεία έχουν πλέον επιλέξει να πωλούν μόνο οργανικές
παραλλαγές ορισμένων προϊόντων.