«Φωτιά» στο αγροτικό κόστος παραγωγής βάζει η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Οι αγρότες εν μέσω των καλλιεργητικών τους φροντίδων βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται, και συνεπακόλουθα το βάρος της αύξησης να μετακυλίεται σ’ αυτούς, με την τιμή του diesel κίνησης να διαμορφώνεται την προηγούμενη Δευτέρα στο 1,423 ευρώ ανά λίτρο, με την αντίστοιχη τιμή πέρσι να κυμαινόταν στο 1,257.

Χαρακτηριστικό είναι πως αν ένας παραγωγός ποτίζει 100 στρέμματα βαμβακιού με μηχανή ποτίσματος πετρελαίου από αρδευτικό κανάλι, από 50 έως 60 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν το κόστος για καύσιμα πέρσι, φέτος και μετά την αύξηση το κόστος φτάνει από 57 έως 67 ευρώ! Δηλαδή ο αγρότης για 100 στρέμματα βαμβάκι μπορεί να χρειαστεί μόνο για τα καύσιμα σχεδόν και 7.000 ευρώ!

Κι επειδή διάγουμε περίοδο αλωνισμού των σιτηρών εύλογη είναι η αγωνία των καλλιεργητών για το αν η αύξηση της τιμής πετρελαίου ωθήσει τους αλωνιστές να αναπροσαρμόσουν την τιμή της συγκόμισης. Η «Ε» επικοινώνησε με επιχειρηματίες του χώρου και ρώτησε για τις προθέσεις τους και κατά πόσο πιστεύουν ότι το άλμα της τιμής του πετρελαίου προς τα πάνω θα επηρεάσει τους ίδιους και συνεπακόλουθα τους αγρότες.

Ο Γιάννης Γ. Μπακαλόπουλος, ιδιοκτήτης θεριζοαλωνιστικών μηχανών από το Αχίλλειο Λάρισας είπε ότι θα κρατήσει την τιμή στα ίδια επίπεδα με πέρσι. «Προσωπικά μιλώντας θα αλωνίσω με την ίδια τιμή. Θα προσπαθήσω να απορροφήσω την αύξηση συμπιέζοντας το κέρδος μου με σκοπό να μην μετακυληθεί η αύξηση στον αγρότη. Ήδη πολλά είναι τα πλήγματα που έχουν δεχθεί. Πάντως επειδή είναι νωρίς ακόμη ίσως οι παραγωγοί να μην έχουν αντιληφθεί πλήρως τις παρενέργειες αυτής της αύξησης. Ας ελπίσουμε με την πάροδο του χρόνου να αποκλιμακωθεί η τιμή του πετρελαίου».

Έτερος επιχειρηματίας του χώρου από χωριό της Λάρισας λέει αφοπλιστικά «Φυσικά και δεν θα αυξήσω την τιμή. Ο αγροτικός κόσμος είναι “σκοτωμένος”. Παλιά αλωνίζαμε την ημέρα και το βράδυ μάς πλήρωναν, τώρα μετά από ένα-δύο μήνες και να δούμε, ανάλογα πάντα και από το πότε θα πληρωθούν αυτοί. Πάντως και άλλοι συνάδελφοι του χώρου -απ’ ό,τι ακούω- δεν έχουν σκοπό να αυξήσουν την τιμή. Άπαντες κατανοούν τη θέση που βρίσκεται ο αγρότης».

Ελπίδα αγροτών, αλωνιστών αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στην αγροτική αλυσίδα παραγωγής είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να κάνουν τη δέσμευσή τους πράξη και να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε σταδιακά οι τιμές να αποκλιμακωθούν. Ωστόσο με την παραγωγή στη Βενεζουέλα να καταρρέει και το Ιράν να αντιμετωπίζει την προοπτική νέων κυρώσεων, το μέλλον κάθε άλλο παρά ευφρόσυνο προοιωνίζεται…