Τα αιολικά πάρκα οι αλήθειες και τα ψέματα για τις επενδύσεις στα Άγραφα αναλύθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν πολίτες και φορείς για την προστασία των Αγράφων, στο χώρο του Παυσιλύπου, παρουσία δεκάδων πολιτών αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και αυτοδιοικητικής τοπικής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και οι δυο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Σπύρος Λάππας και Παναγιώτη Βράντζα.

Στο σύνολο τους, τόσο οι επίσημοι ομιλητές, όσο και όσοι παρενέβησαν, αναφέρθηκαν στην καταστροφική πολιτική που θα συντελεστεί από την συγκεκριμένη εγκατάσταση και η οποία θα σημάνει την ταφόπλακα στα περήφανα και ανυπότακτα Άγραφα, στην ήπια εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ότι αφορά τα μέτρα αντίδρασης της κοινής γνώμης θα πρέπει να είναι η συντονισμένη δράση και άσκηση πίεσης προς τα δημοτικά συμβούλια ώστε να πάρουν απόφαση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών (κάθε ανεμογεννήτρια μαζί με τα φώτα θα έχει ύψος 115 μέτρων), προς την κεντρική πολιτική ηγεσία ώστε να γίνει νέος εθνικός χωραταξικός σχεδιασμός σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και τέλος αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση στην ενημερωτική εκδήλωση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και Παναγιώτη Βράντζα. Και οι δυο τάχθηκαν υπέρ της απεξάρτησης της χώρας μας από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα και σε έναν σχεδιασμό που το οικολογικό αποτύπωμα να είναι υπέρ του περιβαλλοντικού και κοινωνικού οφέλους . Ο κ. Λάππας, τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης των πολιτών να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ παράλληλα ανέλυσε τα του νομικού οπλοστασίου και των δυνατοτήτων που υπάρχουν ως μέτρο αντίδρασης και προστασίας των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών και πολιτών, ενώ η κ. Παναγιώτη Βράντζα, επεσήμανε ότι αμφισβήτητα το περιβαλλοντικό όφελος από την αξιοποίηση των ΑΠΕ την βρίσκει σύμφωνη, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση τίθενται και άλλα ζητήματα όπως ο ιδιωτικός χαρακτήρας του έργου, η συμβολή αυτών των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ο χρόνος ζωής της επένδυσης. Προσωπικά τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, της απεξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη και τα ορυκτικά καύσιμα, αλλά εκείνο που επιβάλλεται είναι ένας νέος εθνικός σχεδιασμός που θα απαντάει στο περιβαλλοντικό,κοινωνικό,τοπικό και αειφορικό όφελος.

Αφορμή για την συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε η έγκριση εγκατάστασης δυο αιολικών πάρκων στην οροσειρά των Αγράφων και σε περιοχές εθνικής κληρονομιάς (στην ιστορική Νιάλα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ουνέσκο). Επί προσθέτως, οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών θα γίνουν σε περιοχή προστατευόμενη από ευρωπαϊκές και εθνικές συνθήκες , με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η ανησυχία του Δικτύου Πολιτών και Φορέων για την προστασία των Αγράφων, μετά την γνώση ότι η παρέμβαση αφορά στην εγκατάσταση 26 αιολικών πάρκων που έχουν διασπαρεί στις βουνοκορφές του νομού Καρδίτσας, όπου πρακτικά σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν 300 ανεμογεννήτριες. Η εγκατάσταση 300 ανεμογεννητριών κυριολεκτικά θα αλλοιώσουν το δασικό και εν γένει του φυσικού οικοσύστημα, αφού εκτός από την εγκατάσταση της επένδυσης, απαιτούνται πρόδρομα έργα (κόψιμο ελατόδεντρων, κατασκευή δρόμων πλάτος τουλάχιστον 16μ., εγκαταστάσεις ρεύματος υψηλής τάσης, εργοτάξια υλικών κ.λπ).

Την ενημερωτική εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Πολιτών και Φορέων για την προστασία των Αγράφων, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις μέχρι τώρα ενέργειες αλλά και στους στόχους του αγώνα, ενώ πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Κοπανάκης, μηχανολόγος-μηχανικός. Η εισήγηση του κ. Κοπανάκη, ήταν κυρίως επιστημονική, δίνοντας το περίγραμμα της αιολικής ενέργειας, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η διαπίστωσή του ότι για να δουλέψουν τα αιολικά πάρκα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν νερά από τη λίμνη Πλαστήρα (ακούστε παρακάτω),ενώ ο δεύτερος ομιλητής κ. Μιχάλης Γκαραγκάνης, τοπογράφος μηχανικός- ειδικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού έργων υποδομής, μίλησε για τις πτυχές της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων. Ακολούθως έγινε ενημέρωση για την δικαστική και αγωνιστική πορείας ενάντια στις «λεγόμενες» ΑΠΕ στα Άγραφα. Σημειωτέον το Δίκτυο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την ματαίωση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και στις παράλληλες ενέργειες που κάνει το Δίκτυο για αντίστοιχη προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείο καμπής είναι η δημόσια διαβούλευση, μέτρο το οποίο όταν εγκρίθηκαν αυτές οι επενδύσεις, δεν ίσχυε και συνεπώς, είναι απαραίτητη η επί της ουσίας διαβούλευση με την κοινωνία και τους πολίτες, τόσο για την γνώση και ενημέρωση όσο και για την κατάθεση θέσεων και απόψεων που έρχονται από τους ίδιους τους πολίτες.