Tα παλιότερα χρόνια που η κτηνοτροφία ήταν καθαρά εκτατική τα ζώα έτρωγαν απλά όπως λένε και στο χωριό μου από το αμπάρι του Θεού δηλαδή βοσκούσαν δηλαδή στα λιβάδια χειμώνα καλοκαίρι και πολλές φορές γεννούσαν και έξω. Το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες είπε οι κτηνοτρόφοι μετακινούσαν τα κοπάδια τους σε πεδινά μέρη (χειμαδιά), η αποθήκευαν λίγο ξερό χόρτο χύμα το οποίο ταΐζονταν σε αυτοσχέδιες ταΐστρες φτιαγμένες συνήθως από κλαδιά (βέργες). Στις μέρες μας που η κτηνοτροφία έγινε εντατική και τις περισσότερες φορές τα ζώα παραμένουν σταβλισμένα για πολύ καιρό ενίοτε και συνέχεια) χρειαζόμαστε εξελιγμένα συστήματα ταΐσματος τα οποία όχι μόνο επιτρέπουν στον κτηνοτρόφο να δουλέψει ξεκούραστα αλλά και να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις των ζώων.

Ταΐστρες μεταλλικές μονές ή διπλές

Πρόκειται για την πιο κλασική λύση άλλα και την πιο παλιά, όσον αφορά ο το τάισμα των αιγοπροβάτων στα υπέρ τους συγκαταλέγονται το μικρό κόστος, η ευκολία τοποθέτησης με κοινά στριφώνια ή βίδες ,η διπλή χρήση δηλαδή για φύραμα και χόρτο, η αντοχή στο χρόνο. Τα μείον τους είναι καταρχάς, ότι είναι αποκλειστικά για ξερό χόρτο (δεν μπορεί να ταϊστεί ενσίρωμα) επίσης τα ζώα πολλές φορές χάνουν δόντια τραβώντας το χόρτο ( σε αυτές που είναι φτιαγμένες με πλέγμα) ένα ακόμη μείον είναι η μεγάλη φθορά που υπάρχει στο χόρτο το οποίο καταλήγει στο πάτωμα ιδίως όταν είναι κακής ποιοτητας. Τέλος ο κτηνοτρόφος είναι αναγκασμένος από μπαίνει μέσα στο χώρο των ζώων κατά τη διάρκεια του γεμίσματος της ταΐστρας εδώ κρίνονται απαραίτητα τα μποτάκια με ατσάλινη μύτη(σας έχει πατήσει ποτέ πρόβατο). Για αυτό λοιπόν η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτησή τους αμφίπλευρα σε κεντρικό διάδρομο.

Τι πρέπει να προσέξετε.

Πρέπει να είναι κατασκευασμένη με ανοξείδωτο πάτωμα (λεκάνη καρπού) γιατί η κοινήλαμαρίνα σε πέντε χρόνια έχει γίνει κυριολεκτικά κόσκινο από τη σκουριά, η κατασκευή πρέπει να είναι οπωσδήποτε από σωλήνες βαρέως τύπου και τέλος ο χώρος για το χόρτο πρέπει οπωσδήποτε να είναι κατασκευασμένος με ίσιες δοκούς και όχι με πλέγμα.

Ταινία τροφής

Είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τάισμα των ζώων από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η ξεκούραστη χρήση, επίσης μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια ως διαχωριστικό του στάβλου βοηθώντας έτσι στην ομαδοποίηση των ζώων σε κελιά (μποξ) καθώς και το ότι τα ζώα τρώνε άνετα χωρίς στρίμωγμα τα και σπρωξίματα. Στα μείον μπορούμε να καταλογίσουμε στο σύστημα αυτό ότι ο στάβλος πρέπει να είναι αρκετά φαρδύς ούτως ώστε να υπάρχουν δύο τουλάχιστον ταινίες, γιατί όλα τα ζώα δεν τρώνε την ίδια τροφή (γεννημένα, αγέννητα, αρμεγομένα). Επίσης άλλο ένα μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος και το ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ενσιροδιανομέας για το γέμισμα της ταινίας.

Τι πρέπει να προσέξουμε οπωσδήποτε η ταινία να έχει παγίδευση τύπου λαιμητόμου για να μην στριμώχνονται τα ζώα μέχρι να γεμίσει η ταιστρα.

Τάισμα σε κεντρικό διάδρομο

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές μονάδες, το έχουμε δανειστεί από τις αγελάδες και είναι ίσως το πιο ξεκούραστο σύστημα ταΐσματος, γιατί η τροφή απλά ρίχνετε κάτω είτε αυτό είναι χόρτο η ενσίρωμα. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να συνδυάζεται με ένα απλό σύστημα παγίδευσης χωρίς κλειδιά , γιατί τα λαίμαργα ζώα χωρίς αυτό ανεβαίνουν στον διάδρομο.

Τα μειονεκτήματα του τώρα είναι αρκετά Καταρχάς είναι δύσκολο στα πρόβατα να φάνε ιδίως όταν ταΐζουμε με ξερά χόρτα, γιατί όπως όλοι ξέρουμε τα αιγοπρόβατα τρώνε κάνοντας την κίνηση από κάτω προς τα πάνω και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκορπάνε τα χόρτα τα οποία πρέπει συνεχώς να σπρώχνονται προς αυτά με σκούπα, γιατί όπως προείπαμε το σύστημα προέρχεται από τις αγελάδες που αυτές μαζεύουν το χόρτο με τη γλώσσα και μετά το κόβουν έτσι και εδώ ο ενσιροδιανομέας ο οποίος κομματιάζει σχετικά το χόρτο κρίνεται απαραίτητος επομένως αύξηση του κόστους .

Μεταλλική η τσιμεντένια λεκάνη

Αυτό είναι ένα σύστημα που συνδυάζει την τεχνική του διαδρόμου αλλά και την κλασική ταΐστρα στη χωρίς όμως να μπαίνουμε στο χώρο των ζώων που είναι και το βασικότερο πλεονέκτημα του επίσης δεν έχουμε καθόλου απώλειες στην τροφή καθώς και η λεκάνη είναι αρκετά βαθιά και τα ζώα τρώνε όλη την τροφή χωρίς να την τραβούν έξω. Ενδείκνυται για όλων των ειδών τις τροφές ξερά χόρτα, ενσίρωμα και φυράματα. Στα μείον του έχουμε να του καταλογίσουμε το αυξημένο πλάτος τουλάχιστον 50 πόντους στην κάθε πλευρά συν το πλάτος του διαδρόμου αν υπολογίσουμε τώρα και από τις δύο πλευρές έχουμε μία σημαντική απώλεια του χώρου.

Τι πρέπει να προσέξετε.

Είτε πρόκειται για μεταλλική είτε τσιμεντένια κατασκευή οπωσδήποτε χρειάζεται σύστημα παγίδευσης χωρίς κλειδιά για την αποφυγή του σπρωξίματος μεταξύ των ζώων αλλά και για να μην μπαίνουν στη λεκάνη π.χ τα αρνιά. Επίσης όταν πρόκειται για τσιμεντένια κατασκευή το πλάτος των τοιχωμάτων τουλάχιστον από τη μεριά των ζώων πρέπει να είναι μικρό για να φθάνουν στο βάθος της ταΐστρας ιδίως όταν ταΐζουμε φύραμα

Συμπέρασμα

Εν αρχή ην ο διάδρομος δηλαδή όποιος σύστημα ταΐσματος και αν διαλέξουμε ο κεντρικός διάδρομος είναι απαραίτητος ταιριάζει σε όλα και σας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. Όλα τα παραπάνω συστήματα ταΐσματος (έκτος από τα τσιμεντένια) διατίθενται και από την εταιρεία Τώρρης Δημήτριος που εδρεύει στον Αλμυρό Βόλου με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της κτηνοτροφίας πολύ καλές τιμές και ταχεία εξυπηρέτηση σε όλη την Ελλάδα.