Διαμαρτύρεται με κοινοβουλευτική της παρέμβαση η Φωτεινή Αραμπατζή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, για το ζήτημα της κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων, με βάση την τεχνική λύση.

Σημειώνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες, επιτείνεται η ταλαιπωρία χιλιάδων κτηνοτρόφων, που καλούνται ν΄ ανταποκριθούν σε ασφυκτικές προθεσμίες και είναι αβέβαιο τι θα συμβεί με τις επιδοτήσεις τους, στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια υπάρχει πρόβλημα με τις βοσκήσιμες γαίες, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα και με την Κοινότητα, και έπεφταν πρόστιμα.

Κι ενώ έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος επί ΣΥΡΙΖΑ, για την κατανομή των βοσκοτόπων, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να προσέλθουν στις ΔΑΟΚ για να υπογράψουν έγγραφο ότι έλαβαν γνώση για την κατανομή του βοσκοτόπου, μέσα σε ολιγοήμερη προθεσμία.

Όμως, όπως επισημαίνει η Σερραία τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, ενώ η κατανομή έγινε με βάση την τεχνική λύση, χωρίς να ερωτηθούν οι παραγωγοί, η κυβέρνηση «υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους να διατηρούν τους κατανεμηθέντες βοσκότοπους σε καλή κατάσταση αλλιώς προβλέπεται ανάκληση της κατανομής, με κίνδυνο έτσι την απώλεια των ενισχύσεων».

Υποστηρίζει πως «οι κτηνοτρόφοι που δεν θα υπογράψουν το συγκεκριμένο έγγραφο και δεν βόσκουν τα ζώα τους, στον επιλέξιμο βοσκότοπο της τεχνικής λύσης λόγω απόστασης, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τις επιδοτήσεις».

Εκτός από τις ασφυκτικές προθεσμίες, οι οποίες φέρνουν σε δύσκολη θέση κυρίως τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ζητά να πληροφορηθεί, αν θ΄ αλλάξει κάτι στις ενισχύσεις, διότι η τεχνική λύση θέτει σε κίνδυνο την ορθή κατανομή των ποσών, διότι οι κτηνοτρόφοι σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, παίρνουν πρόσθετες ενισχύσεις, στο πλαίσιο της σύγκλισης.