Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ροδάκινων τελευταία δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι βρίσκεται σε κρίση. Σε αντίθεση οι Έλληνες παραγωγοί δηλώνουν αισιόδοξοι και έχουν σοβαρούς λόγους γι΄ αυτό.

ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Μπουγά του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, “η υπερπροσφορά ροδάκινων στην αγορά έχει προκαλέσει πολύ χαμηλές τιμές φρούτων σε όλο το εύρος και μεγάλη πίεση στην αγορά. Οι τιμές επηρεάζουν τις κυριότερες ποικιλίες ροδάκινων όπως το Springcrest , Maycrest και Royal glory”.

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Ευθύμιος Μπαλάνης, εξηγεί στη Freshplaza γιατί πουλάνε το 65% των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά και το 35% στις αγορές εκτός Ελλάδας. “Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός στον κλάδο από χώρες όπως η Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Λόγω της ανώτερης ποιότητάς μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό και τις ενέργειες μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών διαφημίσεων, ραδιοφωνικών διαφημίσεων και εκθέσεων, είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε μια σταθερή θέση στην τοπική αγορά. Οι τιμές στην τοπική ελληνική αγορά είναι πιο ευνοϊκές”.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού εξάγει σε χώρες όπως η Σερβία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κύπρος και η Τσεχία.

Ο κ. Μπαλάνης τονίζει ότι η διεθνής αγορά είναι λίγο πιο δύσκολη. Ορισμένες χώρες όπως η Ουκρανία, η Σερβία και η Ρουμανία προτιμούν μικρότερα μεγέθη ροδάκινων, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% της παραγωγής τους. Αλλά δεδομένου ότι η εταιρεία είναι δυναμική, προσπαθούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την κατάσταση και την αγορά.

“Για παράδειγμα στη Σερβία, την οποία μόλις ενσωματώσαμε πέρυσι, βελτιώσαμε τις πωλήσεις μας και συνεχώς θέλουμε να εξελιχθούμε. Στην Ουκρανία υπάρχουν διάφορες εταιρείες που ψάχνουν για ροδάκινα premium, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια εταιρεία εκεί, αλλά λόγω της κρίσης εκεί έχουμε θέσει το έργο αυτό σε αναμονή. ”

Αύξηση για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Freshplaza φέτος αναμένονται συνολικά 3,67 εκατ. τόνοι 8% λιγότεροι σε σύγκριση με το 2017. Εξαιρώντας, μάλιστα, τα ροδάκινα Percoca τα οποία κατευθύνονται κυρίως στη βιομηχανία, το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 11%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο, με επίπτωση στο σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής, ιδίως όταν λόγος γίνεται για Percoca. Η Ισπανία βλέπει μια μείωση κατά 11% σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, με κάτι περισσότερο από 1,5 εκατ. τόνους, ενώ η Γαλλία εκτιμάται ότι θα δει μια πτώση της τάξης του 10% με 200.000 τόνους περίπου.