Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη γαλλική ΜΚΟ, περίπου το 73% των μη βιολογικών δειγμάτων φρούτων που αναλύθηκαν περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων σε ποσοστό 41%.

Ποια φρούτα ήταν πιο μολυσμένα; Τα σταφύλια σε ποσοστό 89% περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ ακολουθούν οι κλημεντίνες, τα μανταρίνια και τα κεράσια (88%), τα γκρέιπφρουτ (86%), οι φράουλες, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα (83%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στα δαμάσκηνα και στις μιραμπέλλες (35%).

Με χαμηλά ποσοστά βρέθηκαν τα ακτινίδια (27%), τα αβοκάντο (23%).

Όσον αφορά τα λαχανικά, τα στελέχη σέλινου έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από φυτοφάρμακα στο 85%. Φρέσκα βότανα ακολούθησαν λίγο πίσω (75%), κιχώριο (73%), ρίζες σέλινου (72%) και μαρούλι (66%). Το λιγότερο μολυσμένο ήταν το παντζάρι (4%), τα σπαράγγια (3%) και το γλυκό καλαμπόκι (2%).

Εντούτοις, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην έκθεση δεν έχουν ποιοτικά στοιχεία για διάφορους παράγοντες.

Δεν αναφέρεται η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα τρόφιμα, το όνομα τους, η επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα (χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, καρκινογόνα εντομοκτόνα ή άλλως), μεταξύ άλλων.

Κατόπιν αυτού, είναι αδύνατον να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που αναφέρονται στην έκθεση.

Συνεπώς καλό είναι να προσέχουμε, αλλά πριν πούμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.