Η συνολική αξία της καναδικής αγοράς οργανικών προϊόντων (τροφίμων-ποτών και καταναλωτικών προϊόντων) ανέρχεται σε 5,4 δις δολάρια.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης υπολογίζεται σε 1.74%.

Η καναδική βιομηχανία οργανικών προϊόντων είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες και τα τρόφιμα οργανικής καλλιέργειας ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της γεωργίας.

Η αξία της καναδικής αγοράς οργανικών τροφίμων και ποτών ανέρχεται, σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Τορόντο, σε 4,4 δις δολάρια.

Η επαρχία με τη μεγαλύτερη αγορά οργανικών προϊόντων είναι το Οντάριο ενώ η Βρετανική Κολομβία παρουσιάζει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή πωλήσεις.

Τα 2/3, ήτοι το 66%, της πελατείας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αγοράζουν οργανικά προϊόντα σε εβδομαδιαία βάση.

Η πλειοψηφία, 80%, των καταναλωτών αγοράζει οργανικά προϊόντα μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και ακολούθως μέσω καταστημάτων μαναβικής και ντελικατέσσεν, καταστημάτων υγιεινών τροφών, αλυσίδων φαρμακείων και σε μικρότερο ποσοστό από το διαδίκτυο.

Τα οργανικά προϊόντα που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (76%) και ακολουθούν το κρέας, 28%, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, 27%, (προϊόντα που θεωρούνται πιο επίφοβα για την υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών που εμπεριέχουν).

Οι καταναλωτές οργανικών προϊόντων είναι κυρίως: νεαρής ηλικίας, ανώτατης εκπαίδευσης και βιοτικού επιπέδου, οικογένειες που ενδιαφέρονται για την προστασία της υγείας των μελών τους και άντρες (όπως φαίνεται, οι άντρες προκρίνουν περισσότερο στη διατροφή τους το θέμα των ασφαλών τροφών ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν σύνθετα κριτήρια, όπως το θέμα της τιμής και του συνολικού προϋπολογισμού του νοικοκυριού τους).

Tο 81% των οικογενειών με παιδιά δηλώνουν ότι αγοράζουν οργανικά προϊόντα, τουλάχιστον, περιστασιακά

19% του ποσοστού των εβδομαδιαίων αγορών των οικογενειών με παιδιά αφορά οργανικά προϊόντα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν περιλαμβάνουν παιδιά ανέρχεται σε 12%.

Οι καταναλωτές αγοράζουν οργανικά προϊόντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τη γνώμη των ειδικών, ιατρών και διατροφολόγων, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω δημοσιευμάτων, άρθρων στον ειδικό τύπο, βιβλίων, διαλέξεων κ.λ.π.

Οι καταναλωτές συσχετίζουν τη λέξη «οργανικό» με τη μη χρήση χημικών προϊόντων και την ταυτίζουν με τη λέξη «φυσικό» (χωρίς απαραιτήτως ένα προϊόν που χρησιμοποιεί τη λέξη «φυσικό» να είναι και οργανικό).

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να χρειάζονται ενημέρωση για το τι είναι πραγματικά οργανικό προϊόν και πιο όχι (καθώς πλειστάκις συγχέουν το «φυσικό» ή «φρέσκο» με το οργανικό), ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους για την υγεία και για πιο λόγο κοστίζουν ακριβότερα από τα συμβατικά προϊόντα.

Η ειδική σήμανση οργανικών προϊόντων που παρέχεται στα προϊόντα από την Καναδική Αρχή Επιθεώρησης Τροφίμων (Canadian Food Inspection Agency) αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για τους καταναλωτές, καθώς πιστοποιεί ότι για την καλλιέργεια του οργανικού προϊόντος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, δεν εμπεριέχει γεννητικά τροποποιημένους οργανισμούς (αν και υπάρχει ειδική πιστοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα) και έχει παραχθεί βάσει υψηλών προτύπων και ειδικού διαδικαστικού πλαισίου.
41% των καταναλωτών είναι εξοικειωμένοι με την ειδική σήμανση και 48% εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

Η ειδική σήμανση οργανικών προϊόντων χορηγείται μόνο για προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις της οργανικής παραγωγής σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95% και έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία του καναδικού πλαισίου οργανικών προϊόντων.

Οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για τα εισαγόμενα προϊόντα τα οποία πρέπει να φέρουν την ειδική σήμανση με την επισήμανση Product of (country of origin) και Imported, και στις δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.

Ο Καναδάς με ειδική συμφωνία με την Ε.Ε. αναγνωρίζει τις διαπιστευμένες Αρχές Πιστοποίησης οργανικών προϊόντων των χωρών-μελών.
Η αξία των καναδικών εισαγωγών οργανικών προϊόντων ανήλθε σε 637 εκ. δολάρια το 2016.