Διήμερο για την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη, στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Προφήτη Ηλία.

Το συνέδριο που γίνεται με την ευθύνη της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και θα διεξαχθεί στο Πολύκεντρο.

Ενιαία πολιτική και σεβασμός για το νερό

Στην ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή και ενιαία πολιτική για το νερό στην Κρήτη, με σεβασμό στον πόρο και ορθολογική διαχείριση του, στάθηκε η ημερίδα για τη λειψυδρία που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια στο Ηράκλειο.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, αν μειώνονταν κατά 10% οι διαρροές του νερού, θα υπήρχε τέτοια εξοικονόμηση που θα επέτρεπε να λειτουργήσει ένα ακόμη φράγμα, όπως εκείνο του Αποσελέμη.

Εκτενείς αναφορές έγιναν στα παραδείγματα του Ισραήλ με την επαναχρησιμοποίηση του νερού από τα καζανάκια που φτάνει σε επίπεδο του 99%, αλλά και της Λάρισας, που με ελέγχους τηλεμετρίας και τιμολογιακής πολιτικής για τους αγρότες, υπήρξε εμφανής περιορισμός στην σπατάλη του νερού.