Οι Μεξικανοί, απολαμβάνουν ακρίδες με τσίλι. Οι Ταϊλανδοί βάζουν έντομα στις πατάτες κρίκετ και άλλοι πάλι, λιγουρεύονται τερμίτες στο φαί τους! Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά!

Μία βιοτεχνία παρασκευάζει ζυμαρικά από έντομα στη βορειοανατολική Γαλλία. Η “L’Atelier a Pates” αγωνίζεται για να καλύψει τις αμέτρητες παραγγελίες που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό. Και τι το ιδιαίτερο έχουν αυτά τα μακαρόνια; Είναι φτιαγμένα από έντομα!

Μακαρόνια από έντομα: Η τροφή που θα σώσει τον πλανήτη (Βίντεο)

Καλά ακούσατε… Το μυστικό της επιτυχίας τους, είναι ότι χρησιμοποιούν  αλεύρι από αλεσμένα βρώσιμα έντομα (γρύλους και ακρίδες). Και όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι: «Το έντομο είναι η πρωτεΐνη του μέλλοντος». Και δεν έχουν και άδικο, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι εμπεριέχουν  μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, που εκτός των άλλων αφομοιώνετε εύκολα από το ανθρώπινο οργανισμό»,

Μακαρόνια από έντομα: Η τροφή που θα σώσει τον πλανήτη (Βίντεο)

Η Στέφανι Ρίτσαρντς, ιδιοκτήτρια του  L’Atelier a Pates έχει συμπεριλάβει στο μενού της επιχείρησης τα μακαρόνια από βρώσιμα έντομα και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της «Οι πελάτες μας, έχουν αγκαλιάσει τα ασυνήθιστα αυτά ζυμαρικά με τέτοιο τρόπο που ούτε κι εμείς το περιμέναμε. Τα έντομα, ενισχύουν τη γεύση των ζυμαρικών και το μετατρέπουν σε κουζίνα υψηλής πρωτεΐνης. Παράγουμε περίπου 880 λίβρες ζυμαρικών την εβδομάδα».

Μακαρόνια από έντομα: Η τροφή που θα σώσει τον πλανήτη (Βίντεο)

Τρεις λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση εντόμων έχει νόημα

Μακαρόνια από έντομα: Η τροφή που θα σώσει τον πλανήτη (Βίντεο)

Πρώτον, γιατί τα έντομα είναι πιο υγιεινά από το κρέας. Υπάρχουν περίπου 2.000 είδη εδώδιμων εντόμων, πολλά από τα οποία είναι εμπεριέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, ίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο. Μια μικρή μερίδα των ακρίδων μπορεί να περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, με μια παρόμοια μερίδα βοείου κρέατος, αλλά με την διαφορά ότι,  έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και πολύ λιγότερες θερμίδες.

Δεύτερον, τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.

Τρίτον, τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος. Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ’ ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπάρχουν περίπου 900 είδη εντόμων στο ζωικό βασίλειο που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τροφές όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας. άλλωστε, προσθέτουν, ήδη περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τα χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους. Μάλιστα, στην Αφρική, τέσσερα μεγάλα μπουκάλια του νερού γεμάτα ακρίδες μπορεί να κοστίζουν έως και 15 ευρώ.

Μακαρόνια από έντομα: Η τροφή που θα σώσει τον πλανήτη (Βίντεο)

Το έφαγες και δεν το ξέρεις!

Όσο για εκείνους που ορκίζονται πως δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους έντομα, οι επιστήμονες του παγκόσμιου Οργανισμού Τρόφίμων και Γεωργίας, ισχυρίζονται πως ενδεχομένως να τα έχουν ήδη δοκιμάσει οι καταναλωτές, χωρίς να το

Για παράδειγμα, η κόκκινη χρωστική που παράγεται από το αποξηραμένο σώμα άπτερων θηλυκών εντόμων του είδους κοχενίλλη χρησιμοποιείται σε γνωστό ιταλικό απεριτίφ και σε γιαούρτι με γεύση φράουλα της διεθνούς γαλακτοβιομηχανίας.