Η επιβολή δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προκειμένου να προστατεύσει την αμερικανική μεταλλευτική βιομηχανία, προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας που απάντησαν με δασμούς 15% και 25% στα αμερικανικά προϊόντα.

Τώρα, το Μεξικό, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ένα μια δασμολογική πολιτική που θα επηρεάσει αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι τεράστιο ποσό, αν σκεφθεί κανείς ότι το Μεξικό εισάγει αμερικανικά προϊόντα αξίας 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν τούτοις αφορούν κατά κύριο λόγο τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Οι δασμοί που θα επιβληθούν περιλαμβάνουν το χοιρινό, το τυρί, τα μήλα, το μπέρμπον και τις πατάτες. Μάλιστα το πλήγμα για την αμερικανική κτηνοτροφία θα είναι σημαντικό, αφού το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού χοιρινού κρέατος στον κόσμο.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινών δήλωσε στο CNN ότι περίπου το 25% των αμερικανικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος προορίζονται για το Μεξικό και ως εκ τούτου η αύξηση των τιμών θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά τα χοιρινά στη συγκεκριμένη αγορά.