Η μεγάλη εξωστρέφεια και η διαρκής ενίσχυση των εξαγωγών προσφέρουν διέξοδο στις Ελληνικές Ποτοποιίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απώλειες της εγχώριας αγοράς, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης αλλά και της γιγάντωσης του λαθρεμπορίου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) την Δευτέρα 4 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ημερίδα με θέμα «Ανώνυμα χύμα ποτά και αποστάγματα – Κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή – Κέρδη για τους λαθρέμπορους» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, με μεγάλη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους εστιάζει τις προσπάθειές του ο ΣΕΑΟΠ, είναι ο σταδιακός εξορθολογισμός του ΕΦΚΟΠ, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, η έμφαση στην ανάπτυξη επώνυμων προϊόντων και η προστασία της υγείας του καταναλωτή. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑΟΠ, κ. Νίκος Καλογιάννης ο κλάδος, παρά τις δυσκολίες, προχωρά και έχει μεγάλες δυνατότητες. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, οι προκλήσεις για τον κλάδο της Ελληνικής παραγωγής Αλκοολούχων είναι πολλές και σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, το λαθρεμπόριο και η έξαρση της κυκλοφορίας αγνώστου προέλευσης ποτών ανεξέλεγκτης ποσότητας και ποιότητας , η προστασία των προϊόντων σαν προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις έναντι τρίτων χωρών και η διατήρηση της προστασίας του μειωμένου φόρου για το τσίπουρο. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ έθεσε το ζήτημα με την έλλειψη τυποποίησης και το τι κοστίζει αυτό στην εθνική οικονομία.

«Πώς θα μπορούσαμε να χτίσουμε όνομα στο εξωτερικό, όταν έρχεται κάποιος ξένος επισκέπτης και πίνει ανώνυμα αποστάγματα κακής ποιότητας , που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ;» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι τα χύμα αλκοολούχα, τα οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εισάγονται από γειτονικές χώρες και στη συνέχεια βαπτίζονται ελληνικά, στερώντας μας τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

Τους κινδύνους των ανώνυμων-χύμα ποτών και αποσταγμάτων για τη δημόσια υγεία επεσήμανε ο κ. Πέτρος Ταραντίλης, Καθηγητής Γ.Π.Α., Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου. Ο κ. Καθηγητής αναφέρθηκε στους κανόνες παραγωγής και αποθήκευσης που πρέπει να εφαρμόζουν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί. Η άγνοια των παραγωγών καθώς και η ελλιπής τήρηση ελέγχων του τελικού προϊόντος είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς, όπως τόνισε, οι επιπτώσεις των τοξικών ουσιών που ενδεχομένως εμπεριέχονται στα ανώνυμα χύμα αποστάγματα μπορεί να είναι άμεσες, με εκδήλωση δηλητηρίασης ή και με μακροχρόνια τοξική δράση.

Για τη συμβολή των ελεγκτικών αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών, μίλησε ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης, Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Ο κ. Θωμαδάκης ανακοίνωσε την μεγαλύτερη υπόθεση εξάρθρωσης λαθρεμπορίας που έγινε πρόσφατα με την κατάσχεση 110.000 lt παράνομου τσίπουρου.