Αναφορά στα γεγονότα με το πλοίο Aquarius έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι όσα συνέβησαν «μας υπενθυμίζουν το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και της ανθρωπιστικής διάστασης που έχουν. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν, παρά την πρόοδο που σημειώνεται εδώ και τρία χρόνια στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση», σημείωσε με έμφαση ο Επίτροπος, που πρόσθεσε:

«Σημασία έχει τελικά ότι άνθρωποι που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση σώθηκαν και βοηθήθηκαν. Θέλω να είμαι σαφής, δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.

Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν αλληλεγγύη. Σε ό,τι αφορά το πλοίο Aquarius, χαιρετίζω την εξεύρεση λύσης και τη γενναιοδωρία που επέδειξε η ισπανική κυβέρνηση. Θα ήθελα επίσης να επαινέσω την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τις αξίες μας και αναλαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια το μερίδιό της ευρωπαϊκής τους ευθύνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, και εξακολουθούν να καταβάλλουν τα κράτη μέλη αυτά. Πράγματι, ενώ το Aquarius πρόκειται να καταπλεύσει στην Ισπανία, πάνω από 900 άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα στην Κατάνια. Συνεπώς, η Ιταλία εξακολουθεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

«Βασικός μας στόχος είναι -τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος- και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό, άνθρωποι που διαφεύγουν από φτώχεια, διώξεις ή βία να μην θέτουν εξαρχής σε κίνδυνο τις ζωές τους, πραγματοποιώντας επικίνδυνα ταξίδια. Την ώρα που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, στο εσωτερικό των κοινωνιών μας δημιουργούνται εντάσεις, όπως δείχνουν και οι έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα.

Για αυτόν τον λόγο, η δράση μας θα έχει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα αν ξεκινάει πριν την επιβίβαση, από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, για τα ταξίδια αυτά. Στον τομέα αυτό, έχουμε ήδη σημειώσει αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και να μην επιτρέπουμε να καταλήγουν άνθρωποι στα χέρια των εγκληματικών δικτύων διακίνησης».