Στο νοσοκομείο φαίνεται ότι έχουν σπεύσει αρκετοί γονείς το τελευταίο διάστημα παρατηρώντας μαύρο χρώμα στις κενώσεις των παιδιών τους.

Σύμφωνα με γιατρό της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μία περίπτωση το παιδί νοσηλεύτηκε επί τριήμερο, υποβλήθηκε σε σειρά εργαστηριακών εξετάσεων και θα είχε υποβληθεί και σε γαστροσκόπηση εάν οι γονείς δεν είχαν… θυμηθεί ότι λίγες ώρες πριν από την ύποπτη κένωση το παιδί είχε καταναλώσει «μαύρο παγωτό».

Αλλοι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι έχουν υπάρξει και άλλες εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία τον τελευταίο καιρό με αφορμή το ίδιο «σύμπτωμα». Σε όλες τις περιπτώσεις, είχε προηγουμένως καταναλωθεί το ίδιο παγωτό.

Πρόκειται για παγωτό γνωστής ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο έχει μαύρο χρώμα εξαιτίας του ενεργού φυτικού άνθρακα που περιέχει. Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα φυσικό υλικό (παράγεται από μπαμπού, φλοιό καρυδιάς κ.ά.) που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θετική επίδραση στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την εξαιρετική απορροφητική του ικανότητα, που του προσδίδει καθαριστικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Αρχισε να παράγεται βιομηχανικά στις αρχές του 19ου αιώνα για το φιλτράρισμα του νερού, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών.

Λόγω της υψηλής απορροφητικότητάς του χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ενεργού φυσικού άνθρακα έχει γίνει «της μόδας», κυρίως από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προσφέρει αποτοξίνωση του οργανισμού.

Σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να βρει πολλά… κατάμαυρα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με ενεργό άνθρακα.

Μολονότι στην ιστοσελίδα της η γαλακτοβιομηχανία διευκρινίζει ότι «το μαύρο χρώμα του φυτικού άνθρακα είναι εμφανές και μετά τη διαδικασία της πέψης και είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθούν κενώσεις μαύρου χρώματος μετά την κατανάλωση τροφών με φυτικό ενεργό άνθρακα», σημειώνοντας ότι η κατανάλωσή του δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, φαίνεται ότι πολλοί δεν είναι ακόμη ενημερωμένοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε το παραπάνω να αναγράφεται και στη συσκευασία του παγωτού για την αποφυγή άσκοπων –και κοστοβόρων– εξετάσεων στα παιδιά (ενημερωτικό αυτοκόλλητο, πάντως, υπάρχει στα ψυγεία της εταιρείας).

Αλλοι αντιτείνουν ότι, φέρ’ ειπείν, ούτε στα παντζάρια αναγράφεται η πιθανή αυτή εκδήλωση.

«Οταν δούμε ύποπτο χρώμα στις κενώσεις, πάντα ρωτάμε εάν προηγήθηκε κατανάλωση παντζαριών ή σιδήρου. Τώρα θα έχουμε τον νου μας να ρωτάμε και εάν ο ασθενής έφαγε… παγωτό» λέει, με καθησυχαστικό τρόπο, μια παιδίατρος. Μέλαινα κένωση μπορούν να προκαλέσουν επίσης οι μελιτζάνες, η μαύρη γλυκόρριζα, οι πιπεριές, όπως και η λήψη φαρμάκων ή σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο, μόλυβδο και βισμούθιο.

Σημειώνεται ότι το νέο παγωτό διακρίθηκε ως καινοτόμο προϊόν στη διεθνή έκθεση PLMA – «World of Private Label», το διήμερο 29-30 Μαΐου 2018 στο Αμστερνταμ.