Κλιμακώνει τις επιθέσεις της με αφορμή το αγροτικό ζήτημα, η ΝΔ, καθώς η Φωτεινή Αραμπατζή κι άλλοι 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπογράφουν κείμενο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει απροστάτευτα τα δάση, γιατί δεν ενεργοποιεί για 4η συνεχή χρονιά το μέτρο 8, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και οι δυο αναπληρωτές τομεάρχες, Γιώργος Στύλιος και Γιάννης Αντωνιάδης, τονίζουν ότι παρά το θλιβερό απολογισμό των περσινών πυρκαγιών στη χώρα μας, ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές, παρά το «καμπανάκι», που χτυπά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση αφήνει «στα συρτάρια» δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 226.265.500 Ευρώ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για προσπάθεια κλιμάκωσης των επιθέσεων προς την κυβέρνηση, μετά και το ζήτημα του Μακεδονικού, που ήδη κοστίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κυρίως στην πλευρά των ΑΝΕΛ.
Όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, μ΄επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΠΑΑ, Ευάγγελο Αποστόλου, από το προβλεπόμενο ποσό των 177.610.887 Ευρώ νέων δράσεων του Μέτρου η κυβέρνηση, δεν έχει προκηρύξει ένα ευρώ, καθώς από το προβλεπόμενο ποσό των ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους 48.654.613 Ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόλις 8.500.000 Ευρώ.

Μολονότι, όπως λένε βουλευτές της ΝΔ, υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – με ποια αρμοδιότητα άραγε; – ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι θα εκκινήσει πολύ σύντομα η υλοποίηση του υπομέτρου 8.4 για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, 4 μήνες μετά τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καλούν ως εκ τούτου τον κ. Αποστόλου να ενεργοποιήσει επιτέλους το Μέτρο 8 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών»και τα σχετικά υπομέτρα 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 και 8.6 του ΠΑΑ 2014-2020.

Σημειώνουν δε ότι η απώλεια της παρούσας χρονιάς είναι δεδομένη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών δημοπράτησης, της ιδιαιτερότητας των εξειδικευμένων εργασιών για τις δράσεις του εν λόγω Μέτρου, που δεν μπορούν να γίνουν τον χειμώνα ενώ ο κίνδυνος της απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι ορατός λόγω της πίεσης των χρονικών ορίων, που στενεύουν αφού η προθεσμία για τις δεσμεύσεις κοινοτικών πόρων της τρέχουσας περιόδου 2014 – 2020 είναι η 31-12-2020. Μάλιστα ρωτούν πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει από το μέτρο 8, τα σχετικά υπομέτρα 8.1, 8.2 8.3 και 8.6 για την προστασία, ανάπτυξη και βιωσιμότητα των δασών της Ελλάδας.