«Οι όψιμες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες ζητά να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κ.Α.Π. τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, αν και καλοδεχούμενες, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν την ηχηρή απουσία του από τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσον καιρό».

Τα παραπάνω ανέφερε σε δηλώσεις της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή υποστηρίζοντας πως το ενδιαφέρον του δεν μπορεί ν΄ αναπληρώσει την μηδενική επιχειρηματολογία του για την ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού, σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και υφίσταται πρωτοφανείς υφεσιακές αγροτικές πολιτικές.

«Η αλήθεια είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα θα λάβει μόλις 18,2 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έναντι των 19,6 δις, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2014-2020. Οι μειώσεις θα αγγίζουν το 3,9% για τον Πυλώνα Ι και το 15% στον Πυλώνα ΙΙ και αυτό σε τιμές 2018, χωρίς τις αναπροσαρμογές του πληθωρισμού. Αντί όμως απλώς να θέτει τους προβληματισμούς του στον Επίτροπο Γεωργίας, καλό θα ήταν ο κ. Αποστόλου να ασχοληθεί έμπρακτα με τις προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας. Η χώρα μας, με βάση τα σχέδια των κανονισμών οφείλει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλει το Εθνικό Στρατηγικό της Σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να λάβουν επιδοτήσεις το 2021 και να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και θα πρέπει από τώρα, με συλλογικές διαδικασίες και συνεννόηση με όλους τους φορείς, να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική», αναφέρει η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κ. Αραμπατζή.
Η ίδια καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει με το σύστημα των ιστορικών δικαιωμάτων ζητώντας να διασφαλιστεί ότι κανένα δικαίωμα ενίσχυσης δεν θα έχει αξία μικρότερη από το 75% της εθνικής μέσης αξίας έως το 2026. Σε άλλο σημείο ζητά να καθοριστεί το ανώτατο όριο πληρωμών, το μοντέλο αναδιανεμητικής πολιτικής, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και η στρατηγική αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Στην κοινοβουλευτική της παρέμβαση ζητά επίσης, να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ τονίζοντας ότι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι
ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές, που υπερβαίνουν χρονικά την παρούσα Κυβέρνηση».