Οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής διατροφής, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Η ευαισθητοποίηση τους αυτή ήταν έκδηλη και στην κατανάλωση νωπών φρούτων, τα οποία σημείωσαν ανοδική πορεία στις πωλήσεις τους, που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Η ζήτηση των καταναλωτών για φρούτα αναμένεται να αυξηθεί και οι πωλήσεις τους να φτάσουν τα 2,7 εκ. τόνους μέχρι το 2021.
Πρωταγωνιστική θέση στην βρετανική αγορά φρούτων κατέχουν τα φίγγια (cranberries) και τα μύρτιλλα, τα οποία ξεχωρίζουν για τη δημοφιλία τους στους καταναλωτές. Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής τους και η πτώση της τιμής τους είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεων τους ( αξιοσημείωτη αύξηση το 2016 κατά 21%).
Σίγουρα η εποχικότητα είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει τις πωλήσεις των φρούτων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκων φρούτων.
Τα νωπά φρούτα στο Ηνωμένο Βασίλειο διακινούνται στην αγορά κυρίως από το σούπερ μάρκετ, τα οποία συνήθως προσφέρουν και ανταγωνιστικές τιμές.
Ανοδική πορεία είχαν και οι πωλήσεις των βιολογικών φρούτων, τα οποία στη συνείδηση του καταναλωτή είναι συνδεδεμένα με την υγιεινή διατροφή, εξαιτίας του τρόπου καλλιέργειας τους.
Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές νωπών, μη επεξεργασμένων φρούτων στη βρετανική αγορά, τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας, είναι τα σταφύλια, τα οποία κατέχουν κυρίαρχη θέση, τα ακτινίδια και τα κεράσια.
Οι τάσεις της βρετανικής αγοράς νωπών φρούτων θα πρέπει να εξεταστεί και σε σχέση με το brexit , διότι αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές στο εμπόριο εισαγόμενων φρούτων από την Ε.Ε.
Αναμένονται αυξήσεις τιμών των εισαγόμενων φρούτων από τις χώρες της Ε.Ε. , οι οποίες είναι πιθανόν να αλλάξουν μερικώς τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.