Οι επιστήμονες στη Βρετανία εργάζονται πυρετωδώς στα εργαστήρια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πλέον δαπανηρή ασθένεια για τα ζώα στον κόσμο.

Μια ασθένεια, γνωστή με την ονομασία PRRS, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και συνήθως οδηγεί την συντριπτική πλειονότητα των ζώων στον θάνατο.

Το κόστος για την βιομηχανία της κτηνοτροφίας είναι τεράστιο, γι αυτό και οι επιστήμονες έχουν φθάσει πολύ κοντά να αλλάξουν το DNA των πειραματόζωων, γεγονός που θα αποσβέσει ζημιές δισεκατομμυρίων λιρών σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι καταναλωτές,όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι απρόθυμοι να τρώνε γενετικά τροποποιημένα ζώα. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν το γονίδιο που παράγεται στα επιστημονικά εργαστήρια.

Στην απορία γιατί οι καταναλωτές αποφεύγουν να τρώνε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η απάντηση είναι ότι στο παρελθόν, υπήρξαν φόβοι (που δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία) ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

Μεταξύ αυτών των ανησυχιών είναι ότι τα προϊόντα των τροποποιημένων γεωργικών καλλιεργειών ή ζώων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες ή ότι τα γονίδια θα μπουν στο ανθρώπινο DNA από τα κρέας.

Αλλά, αυτό είναι μύθος, αφού τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι διαθέσιμα εδώ και δεκαετίες και δεν παρατηρήθηκαν, ούτε και αναφέρθηκαν, ανεπιθύμητες επιδράσεις στον άνθρωπο.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα για την ανθρώπινη υγεία. Το αντεπιχείρημα των επικριτών είναι ότι το γονίδιο κατά του ιού που προκαλεί το  η εν γένει δημιουργία ζώων ανθεκτικών σε ασθένειες, θα αποθαρρύνει τους αγρότες από τη συνεχή φροντίδα και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των ζώων στις φάρμες.

Πάντως οι ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έχοντας μάλιστα και τα θετικά σχόλια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, θεωρούν ότι το όφελος για τους καταναλωτές και τους αγρότες θα υπερκεράσει το φόβο και τα στερεότυπα.