Οι εξελίξεις γύρω από τη ΝΕΑ ΚΑΠ την επταετία 2020-2027 ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρων στην ημερίδα που πραγματοποίησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών , την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών Α.Ε.Σ. Α.Ε.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο των ενημερωτικών δράσεων που έχει αναλάβει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς μέλη της, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση στους παραγωγούς για τις αλλαγές που επέρχονται, αλλά και ώστε να διαμορφωθεί η τελική θέση του φορέα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος μίλησε για όλες τις αλλαγές που επέρχονται και τις αξιώσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, μέσα από αυτές, ενώ το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων γύρω απο τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, υπήρξε μεγάλο.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει άλλωστε ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες προσανατολισμού και η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτήσει επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους.

Άξονες που προσανατολίζονται στην αξιοποίηση της έρευνας , της καινοτομίας,της ψηφιοποίησης, τηςτεχνολογικής ανάπτυξης, στην προώθηση της έξυπνης και ανθεκτικής γεωργίας (συνέχιση άμεσων ενισχύσεων με διαφοροποίηση της κατανομής τους, επενδύσεις για περισσότερα έσοδα των αγροτών από την αγορά , βοήθεια στην πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων), στην ενίσχυση της μέριμνας για το περιβάλλον και το κλίμα, την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού στην ύπαιθρο (αξιοποίηση των ΑΠΕ, της βιοοικονομίας , της κυκλικής οικονομίας, του οικολογικού τουρισμού, προγραμμάτων leader ,ανάπτυξη «έξυπνων χωριών»), την προσέλκυση/στήριξη νέων αγροτών, την προώθηση ποιοτικών και τροφίμων υγιεινής διατροφής, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Θα ακολουθήσουν παρόμοιες ημερίδες και περιφερειακές διασκέψεις.