Αντίστροφη ροή στα αγροτικά προϊόντα, στον πρώην δήμο Σελλάνων της Καρδίτσας, καθώς αντί να εισάγουν από Βουλγαρία και Ρουμανία κάνουν εξαγωγές.

Εδώ και μερικά χρόνια οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται με την παραγωγή πεπονιού σε Καλογριανά, Αγία Τριάδα, Μαραθέα και Προάστιο, έχουν ανοίξει τις πύλες για τα καλά στην αγορά των Βαλκανίων, δείχνοντας το δρόμο και για άλλους συναδέλφους τους.

Βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η ελληνική αγορά, αποφάσισαν να κάνουν το βήμα προς την εξωστρέφεια.

Το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς διατίθεται, όπως αναφέρει το thessaliatv.gr, σε Βούλγαρους και Ρουμάνους εμπόρους που έρχονται στην περιοχή και το αγοράζουν, ενώ το υπόλοιπο διοχετεύεται στη Θεσσαλία και τη Αθήνα.

Η φετινή χρονιά κρίνεται καλή καθώς οι αποδόσεις κυμαίνονται στους 5 με 6 τόνους το στρέμμα. Μιλάμε για πρώιμη χρονιά, ενώ οι τιμές ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά το κιλό και κατρακύλησαν με την πάροδο του χρόνου στα 20.

Υπολογίζεται πως στ 4 χωριά, καλλιεργούνται περί τα 4000 στρέμματα πεπονιών.
Αντίθετα περιορίζεται η καλλιέργεια καρπουζιού στον κάμπο της Καρδίτσας, καθώς το περιορισμένο κέρδος έστρεψε τους παράγωγους σε άλλες καλλιέργειες.