Κίτρινα, χωρίς ασθένειες συμπύρηνα ροδάκινα με μέσο βάρος 160 – 170 γραμμάρια και με ελάχιστο βάρος τα 120 γραμμάρια (πέρυσι στην αντίστοιχη ανακοίνωση το ελάχιστο βάρος ήταν 110 γραμμάρια) ζητούν λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής – με ανακοίνωσή τους – οι μεταποιητές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) πέρσι παρά την επαρκή ποσότητα, η ποιότητα του συμπύρηνου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν υποβαθμισμένη. Αυτό – όπως αναφέρουν στην επιστολή τους – δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος. «Φέτος εκτιμάται ότι αναμένεται καλύτερη ποιότητα, κυρίως μέγεθος, λόγω περιορισμένης σχετικά καρπόδεσης, που μείωσε το κόστος του αραιώματος. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ φέτος οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για επάρκεια παραγωγής ροδακίνου στο νομό, αν και οι βροχές σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας πρωίμησε την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η τιμή φέτος θα τσιμπήσει 1 λεπτό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή οι συμφωνίες θα κλειδώσουν στα 25 λεπτά. Όσον αφορά στο βερίκοκο, στο οποίο επίσης η παραγωγή θεωρείται πρώιμη, η τιμή θα ανέβει 1 λεπτό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή θα παίξει στα 30-33 λεπτά.