Σε ένα καθετοποιημένο σύστημα ιχθυοκαλλιέργειας σολομού όπου όλη η παραγωγική διαδικασία θα πραγματοποιείτε από ρομπότ, πειραματίζεται η Νορβηγία.

Η χώρα η οποία είναι μεγαλύτερη εξαγωγέας σολομού στον κόσμο – καθώς διαθέτει τις 6 από τις 11 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διάθεσης του συγκεκριμένου είδους ψαριού στον κόσμο – τα τελευταία χρόνια τελειοποιεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο, καθετοποιημένο σύστημα παραγωγής, συγκομιδής και διάθεσης.

Ρομπότ στον έλεγχο και στην παραγωγή

Είναι σίγουρο πια πως οδεύουμε προς την πλήρη αυτοματοποίηση και του αγροτικού τομέα με εξελιγμένες τεχνολογικά χώρες όπως η Νορβηγία να τρέχουν πιλοτικά πολλά προγράμματα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ένα από αυτά είναι και η κατασκευή μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων σολομού στην ακτογραμμή της χώρας όπου υπεύθυνοι για την παραγωγή θα είναι αποκλειστικά drones και ρομπότ.

Ειδικά ιπτάμενα drones θα εποπτεύουν την διαδικασία εκτροφής, θα ενημερώνουν για τα επίπεδα του σιτηρεσίου στις φάρμες και εάν όλη η διαδικασία διεξάγεται κανονικά, ενώ υποβρύχια drones, θα ελέγχουν την κατάσταση και θα εντοπίζουν πια χρειάζονται επισκευή. Επίσης θα ενημερώνουν και για την κατάσταση των ψαριών μέσα στα δίχτυα.

Ό χειρισμός των μηχανών θα διεξάγεται από ανθρώπους βέβαια, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται στην στεριά σε ασφαλές και στεγνό περιβάλλον.

Στην χώρα η επαγγελματική αλιεία κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα κυρίως λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει τόσο των αριθμών όσο και την τεχνολογία στην εκτροφή σολομού θέλοντας έτσι να στρέψει μερίδα των αλιέων στην δημιουργία δικών τους καλλιεργητικών μονάδων.