Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό πρέπει να σπεύσουν να μπουν οι αγρότες, που έχουν πάρει δάνεια από την πρώην ΑΤΕ.

Της Άννας Στεργίου

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν,τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου στη Βουλή, η λύση για τους αγρότες περνά μέσα κι από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αφορμή στάθηκε τόσο η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ, όσο και ο επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου, για να σημειωθεί ότι θα υπάρξει βελτίωση σε ό, τι αφορά στα πανωτόκια, με βάση και το νόμο 3259/2004, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί η πληρωμή του δανείου να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Ο κ.Αποστόλου εξήγησε πως ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε, ωστόσο σημείωσε ότι με το νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να δεχτεί αιτήματα αγροτών για ρυθμίσεις οφειλών, που αφορούν ΦΠΑ, ΟΓΑ, την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει τους αγρότες, ωστόσο ζήτησε να σπεύσουν να την αξιοποιήσουν, ειδάλλως δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία.

Άφησε να εννοηθεί πάντως ότι οι κακοπληρωτές δεν πρόκειται να μείνουν στο απυρόβλητο, αν έχουν περιουσία και δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζουν ότι οι αγρότες μπορούν να μπουν και στο νόμο Κατσέλη, ωστόσο και γι΄ αυτούς πρέπει να καλύπτονται οι σχετικές προϋποθέσεις, ειδάλλως κινδυνεύουν να πληρώσουν και τους τόκους για όσο διάστημα ήταν σε καθεστώς ασυλίας.

Καθώς η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει αποδώσει όσο πρέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως διαμορφώθηκε επί υπουργίας Παπαδημητρίου, ο κ.Δραγασάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, όπου χρειάζεται.