Φωτιές άναψε η συζήτηση για την Κυκλική Οικονομία και με παρέμβαση της προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κατερίνας Ιγγλέζη βελτιώθηκε το κλίμα αλλά΄στη συνέχεια αναζωπυρώθηκε.

Της Αννας Στεργίου

«Τι θέλετε να κάνουμε με τα σκουπίδια; Να τα εξαϋλώσουμε ή θα τα εξαϋλώσετε εσείς;», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και χαρακτήρισε «εγκλήματα» τα όσα συνέβησαν επί δεκαετίες στη Μάνδρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως όταν ανέλαβε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτά που βρήκε δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Οδηγία, για μείωση των ρύπων και των υπολειμμάτων ή την Κυκλική Οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν πάρα πολύ και έγινε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη και τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των υπολειμμάτων, για το ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος κλείνει, τα σκουπίδια στους δρόμους της Αττικής, το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους αλλά και για το ζήτημα της Κέρκυρας.

«Τολμάτε και μιλάτε;», είπε ο κ.Τσιρώνης προς τον κ.Σκρέκα, σημειώνοντας πως αυτό που βρήκε στα συρτάρια του για την Κυκλική Οικονομία ήταν τελείως κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

«Σοβαρευτείτε λίγο και μη μου κουνάτε το χεράκι…”, είπε ο κ.Τσιρώνη και σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση και με τον Γιώργο Αμυρά, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Περιβάλλοντος στο Ποτάμι, ο οποίος σημείωσε πως το «ύφος και ο τρόπος που πήγατε να απαντήσετε είναι φτήνια αυτός ο τρόπος σας. Οι χαρακτηρισμοί είναι εντελώς αντιπροσωπευτικοί της δικής σας προσωπικότητας. Σας πείραξε πιο πολύ που σας διέγραψαν, για την πετρελαιοκηλίδα, στάζει μαζούτ το χέρι σας από τον Σαρωνικό, τέθηκαν θέματα περιβαλλοντικά βαρβάτα (…). Σας ρώτησα ποια ήταν τα έκτακτα επείγοντα μέτρα και στους 7 μήνες η Μάνδρα ξαναέζησε τον ίδιο εφιάλτη (…). Σε μένα δεν περνάν αυτά… Είναι κατάμαυρα τα μαλλιά σας από το μαζούτ(…)».

Για «αθλιότητες» έκανε λόγο ο κ.Τσιρώνης και σημείωσε ότι ουδέποτε τον διέγραψε το κόμμα του, αλλά πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία οι εισηγήσεις του και σχολίασε: «Απορία ψάλτου βηξ».

«Μέχρι και το ίδιο σας το κόμμα δεν πρέπει να σας βλέπει…», ανταπάντησε. Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ζήτησε να κλείσουν τα μικρόφωνα και να διαγραφούν από τα πρακτικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως είχε γίνει προσπάθεια για το μοίρασμα της πίτας σε ό, τι αφορά στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, ώστε να μην υπάρχει έλεγχος ούτε περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, μακριά από τους στόχους της ΕΕ. “Ήταν κόντρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό που γινόταν”, ανέφερε ο κ.Φάμελλος.