Η γραβιέρα ζυμώνεται στο χέρι με θυμάρι, το οποίο το βρίσκεις σε κάθε μπουκιά της. Ένα προϊόν από την παράδοση της κρητικής γης.

Η παλαιωμένη γραβιέρα και η παλαιωμένη γραβιέρα με ντόπιο θυμάρι αποτελούν τα ξεχωριστά προϊόντα του τυροκομείου Στειακάκη. Το γάλα προέρχεται από επιλεγμένα αιγοπρόβατα, που βόσκουν στις πεδιάδες της Μεσαράς. Το «τυρί», όπως λένε τη γραβιέρα στην Κρήτη, γίνεται κατά 90% από πρόβειο γάλα και 10% κατσικίσιο. Προέρχεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, τα οποία τρέφονται από την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χλωρίδα, του νησιού.

Συνεργάζονται με 70 -80 κτηνοτρόφους από την περιοχή της Μεσσαράς. Τα 9.000 με 10.000 αιγοπρόβατα, που βόσκουν ελεύθερα σε όλη την περιοχή, δίνουν περί τους 1.000 τόνους γάλακτος.

Τα τυροκομικά προϊόντα πωλούνται μέσω της αλυσίδας Χαλκιαδάκης και των καταστημάτων Γεύσεις Κρήτης, επίσης ιδιοκτησίας Χαλκιαδάκη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κρήτη διατίθενται και σε άλλα σούπερ μάρκετ. Το τυροκομείο παράγει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

 Στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κρήτη, η οικογένεια Στειακάκη γράφει ιστορία εδώ και τρεις γενιές. Μια οικογενειακή ιστορία που ξεκινάει το 1952 από τον Κωνσταντίνο Στειακάκη με την ίδρυση του τυροκομείου στον τόπο από όπου και κατάγεται, στο Βαλί των Αγ. Δέκα.

Στην όμορφη πεδιάδα της Μεσσαράς, η οικογένεια Στειακάκη διατηρώντας την κρητική παράδοση δημιουργεί τα προϊόντα του νησιού κρατώντας αναλλοίωτες τη γεύση και την ποιότητα. Φθάνοντας στις Γκαγκάλες (στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα ανήκει σήμερα το Βαλί) βλέπεις το τυροκομείο, το οποίο αστράφτει σαν καινούργιο. Κι αυτό οφείλεται στην εκ βάθρων ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2009 από τον Κώστα Στειακάκη, πτυχιούχο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ο κ. Στειακάκης, η τρίτη γενιά της οικογένειας όταν ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης της έδωσε καινούργιο αέρα, με έντονη τη μυρωδιά της παράδοσης.

Η οικογένεια Στειακάκη παράγει τα παραδοσιακά, και χωρίς συντηρητικά, προϊόντα της στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, με πρώτη ύλη το ντόπιο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από την περιοχή της Μεσσαράς του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Το Τυροκομείο έχει «μυήσει» τους Έλληνες καταναλωτές στα κρητικά προϊόντα, τα οποία έχει κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο για την υψηλή ποιότητά τους. Κι αυτό αποδίδεται τόσο στην αδιάκοπη φροντίδα των παραγωγών όσο και στις άριστες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Οι παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες κληρονόμησε ο Κωνταντίνος Στειακάκης από τον παππού του σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των ανθρώπων της εταιρείας αποτελούν τη συνταγή επιτυχίας των προϊόντων του κρητικού τυροκομείου.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι σήμερα τα προϊόντα Στειακάκης πωλούνται από κατάστημα στην Ολλανδία –μια σχέση που έχουν αναπτύξει οι ιδιοκτήτες του τυροκομείου τα τελευταία χρόνια.

Εκλεκτά ελληνικά προϊόντα
Γραβιέρα με θυμάρι και ανθότυρο με θυμάρι ή θρούμπι είναι ορισμένα από τα προϊόντα του τυροκομείου Στειακάκη, τα οποία διακινούνται μέσω της εταιρείας BlissPoint. Προϊόντα με ιστορία, ξεχασμένες γεύσεις, κρυμμένοι θησαυροί. Μια συλλογή από μοναδικά τυριά, κρασιά, αλλαντικά και συνοδευτικά. Την τελευταία τριετία η BlissPoint περιλαμβάνει και έξι προϊόντα από το τυροκομείο Στειακάκη: παλαιωμένη γραβιέρα, παλαιωμένη γραβιέρα με θυμάρι, ανθότυρο ξηρό, ανθότυρο ξηρό με θυμάρι, ανθότυρο ξηρό με θρούμπι και ξυνομυζήθρα.