Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας, επενδύει πολλά στην γεωργική επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κινεζική κυβέρνηση φιλοδοξεί αφενός να βάλει την πατάτα στην καθημερινότητα των κατοίκων και αφετέρου ελπίζει να την καταστήσει εθνικό προϊόν μέχρι το 2020.

Ευρύτερες αλλαγές στο χώρο της πατάτας φέρνει η ίδρυση Κέντρου Πατάτας Ασίας – Ειρηνικού, που εδώ και 2,5 χρόνια λειτουργεί στην επαρχία Γιανγκίνγκ στην Κίνα.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται περαιτέρω να αναπτύξουν την καλλιέργεια πατάτας και στο κομμάτι της βιομηχανίας. Προσπαθούν εδώ και χρόνια να διαμορφώσουν νέα δεδομένα, βασιζόμενοι σε μελέτες από το Διεθνές Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας, ως προς την καλλιέργεια της πατάτας, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο και θα έχει παγκόσμια εμβέλεια.

Η Κίνα θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός πατάτας στον κόσμο, αλλά μόλις το 50%, από τα 95 εκατομμύρια τόνους εξάγεται, αφού χρησιμοποιείται το γεώμηλο και ως ζωοτροφή. H καλλιέργεια πατάτας, που ήρθε πιθανόν από την Κολομβία στην Κίνα άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες της Κίνας. Είναι πολύ γνωστές εξάλλου οι γλυκοπατάτες της περιοχής.

Όμως, σταδιακά οι πατάτες συνδέθηκαν με τη φτώχεια, στην Κίνα, όπως συνέβη στην Ελλάδα με τη φασολάδα ενώ η κατανάλωση ρυζιού ή ζυμαρικών θεωρήθηκε πολυτέλεια. Η πατάτα θεωρείται φαγητό των αγροτών και δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στα εστιατόρια πολυτελείας. Κατά κανόνα είναι μια από τις επιλογές στα κυλικεία για τους εργάτες και σε αντίθεση με τις ελληνικές συνήθειες μαγειρεύεται ψιλοκομμένη και τηγανισμένη με ρύζι ή σοταρισμένη όπως το λάχανο.

Τώρα η τάση που υπάρχει στην Κίνα είναι ν΄ αυξηθεί η κατανάλωση πατάτας με διάφορες χρήσεις είτε σε πουρέ είτε ως ριζότο, που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει, και στο εσωτερικό της χώρας για τα νοικοκυριά αλλά και για την μαζική εστίαση.

Στην αγορά οι εκτιμήσεις μιλούν για πανστρατιά από αξιωματούχους, ερευνητές και επαγγελματίες και από τις μεταξύ τους αλλεπάλληλες συναντήσεις, χτίζεται η στρατηγική, για το πως θα επεκταθεί το εμπόριό της πατάτας στο εξωτερικό.