Απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Καθησυχαστικός ότι «η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο» εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Νίκος Εφραιμίδης εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής. Μετά την εμφάνιση των δύο κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Ευρωπαϊκή Τουρκία εξήγησε πώς έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης. Ήδη, όπως είπε, εξασφαλίστηκαν 300.000 ευρώ για την υλοποίηση δωρεάν εμβολιασμού σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα. Όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης που συνιστά από την πλευρά της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας την χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα. Την αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία. Την καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

«Από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα η διεύθυνση της Περιφέρειας συνεχίζει τους εμβολιασμούς για αυτό και δεν υπάρχουν κρούσματα» δηλώνει ο κος Εφραιμίδης και σημειώνει πως για το κρούσμα της ευρωπαϊκής Τουρκίας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως αυξημένος έλεγχος στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εμβολιασμός σε όλα τα νεαρά ζώα, 4 μηνών και άνω, ενώ καθημερινά είναι σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, δρομολογείται η έκδοση φυλλαδίου και αφίσας με την κλινική εικόνα της νόσου για ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων. Αποφασίστηκε δε η δημιουργία μιας ζώνης 10 χλμ. (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αλλά και κλινική επιτήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των βοοειδών μέσα στην παραπάνω ζώνη. Ζητήθηκε ακόμη η απομάκρυνση, κατά το δυνατόν και μόνο μετά από κλινική εξέταση, όσων βοοειδών βρίσκονται στην ζώνη αυξημένης επιτήρησης.

Επίσης, αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ. Όπως τονίζει ο κος Εφραιμίδης απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.