Μπαράζ ανακοινώσεων, οι οποίες συνοδεύονται από συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπισθούν διάφορες ασθένειες που προέκυψαν στις καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου. Οι ανακοινώσεις (αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ) αφορούν υπαίθρια και βιομηχανική ντομάτα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια και μελιτζάνα.

*Αναλυτικότερα την εμφάνισή του έκανε το πράσινο σκουλήκι στις υπαίθριες πιπεριές . Παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και τους καρπούς από τις προνύμφες του εντόμου. Συστάσεις : Να γίνει άμεσα ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου υπάρχει πρόβλημα με Bacillus thuringiensis κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι επεμβάσεις είναι καλά να γίνονται το απόγευμα μετά τη δύση του ηλίου, οπότε ξεκινάει η δραστηριότητα του εντόμου. Ακόμη συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου θρίπας (φορείς ιώσεων) και αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

*Στη φιστικιά οι επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με την επερχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, θα ευνοήσουν την ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος της βοτρυοσφαίριας και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.