Μία μοναδική ιδέα για φρέσκα και ποιοτικά μαρούλια είχε η βέλγικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Delhaize τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ράφι λίγα μόνο λεπτά μετά την συγκομιδής τους. Μιας και τα κοντινότερα κτήματα βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα καταστήματά της η εταιρεία αποφάσισε να καλλιεργήσει σε μία έκταση 360 τ.μ υπαίθριων και κεκαλυμμένων καλλιεργειών στην… οροφή ενός από τα καταστήματά της!

Μετά από τις απαραίτητες μελέτες, τα γνωστά σούπερ μάρκετ Delhaize, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο «μαρουλόκηπο» στον οποίο καλλιεργούνται πέντε διαφορετικά είδη μαρουλιών όπως, κινέζικο, μπέιμπη λιφ, αλλά και τα κλασικά μαρούλια αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης και συγκεκριμένα στην οροφή του κτηρίου που στεγάζετε το κατάστημά της στην περιοχή του Elsene. Με ένα σύστημα θερμοκηπίων αλλά και υπαίθριων εκτάσεων ώστε να επιμηκύνεται η περίοδος καλλιέργειας, η δυναμική του συγκεκριμένου κήπου φτάνει τα 5.200 φυτά.


Οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την ιδέα, καθώς μπορούν να αγοράζουν φρέσκα λαχανικά που έχουν συγκομιστεί λίγη ώρα πριν, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τους υπευθύνους του σούπερ μάρκετ να επεκταθούν και σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας. Στα σχέδια τους βέβαια είναι και η καλλιέργεια άλλων κηπευτικών όπως τομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Αν και ξεκίνησε σαν «ένα πείραμα διερεύνησης των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η αστική γεωργία, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να παράγουμε λαχανικά ποιοτικά τα οποία ταξινομούνται στην κατηγορία των βιολογικών» δηλώνουν οι υπεύθυνοι της αλυσίδας.

Τα μαρούλια πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από αντίστοιχα βιολογικά που προμηθεύονται η Delhaize από παραγωγούς, επειδή δεν μπορούν ακόμα να πιστοποιηθούν ως 100% βιολογικά καθώς καλλιεργούνται σε στέγη.