Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σύντομα θα προκηρυχθούν τέσσερα εμβληματικά έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, το ηλεκτρονικό σύστημα (Video Assistant Referee) που υποβοηθά τον διαιτητή κατά τη λήψη αποφάσεων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, το σύστημα Barcode, για την παρακολούθηση της πορείας των εντύπων από τη στιγμή που εκτυπώνονται και σε όλη την διαδικασία πώλησης ή μη διάθεσής τους (που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις πωλήσεις των εντύπων και θα διευκολύνει την κρατική διαφήμιση), καθώς και το έργο που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα (το οποίο θα προσφέρει συμβουλές ακριβείας στους αγρότες).

Η παρουσίαση των εν λόγω έργων έγινε την Πέμπτη 28 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, στη Θεσσαλονίκη.

“Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που ενίσχυσε το ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του ΣΕΠΒΕ, για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, αξιοποιώντας το δυναμικό των μελών του Συνδέσμου. Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην εξαγωγή τεχνολογίας στον κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο αυτό τον στηρίζουμε” δήλωσε ο κ. Ράλλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, χαρακτήρισε γόνιμη τη συνάντηση, ανέφερε ότι εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής και παραγωγής λογισμικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση των επιχειρήσεων αυτών στα έργα της ψηφιακής σύγκλισης. “Ο ρόλος του συνδέσμου είναι να εκπροσωπεί μια δυναμική κατηγορία εταιρειών πληροφορικής που βρίσκονται εδώ και παράγουν τεχνολογία, πάνω στην οποία στηρίζονται μεγάλες εταιρείες”, πρόσθεσε ο κ. Καγγελίδης.

Στη σημερινή έγινε, επίσης, αναφορά στο έργο I-grow labs, μια πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ την οποία η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής υποστηρίζει ενεργά. Πρόκειται ουσιαστικά, για μια δραστηριότητα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, το λεγόμενο και brain drain.

Συγκεκριμένα, το έργο φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τις επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΠΒΕ, προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε και οι φοιτητές να αποκτήσουν εξειδικευμένη εμπειρία και οι επιχειρήσεις να καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες τους, μέσω της εκπόνησης διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών από την πλευρά των φοιτητών.