Σε δεινή κατάσταση οι παραγωγοί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που έπληξαν μια σειρά από ελληνικά εμβληματικά προϊόντα, που έχουν κι εξαγωγική αξία, όπως το ροδάκινο, η σταφίδα Βοστίτσα, το πορτοκάλι, το νεκταρίνι, το κεράσι, η μηδική.

Της Άννας Στεργίου

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η μείωση της παραγωγής σταφίδας εκτιμάται μέχρι και 99% στην περιοχή της Αιγιάλειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών βουλευτών. Οι καταστροφές σε ελληνικά προϊόντα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ήταν έντονες ακόμη και σε πεπόνια και σε καρπούζια της περιοχής Αχαΐας.

Καταστροφές σε Λάρισα, Ημαθία, Πέλλα
Ο άστατος καιρός δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα και στις δενδροκαλλιέργειες της Λάρισας. Για το λόγο αυτό συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Ζαννιά στην Αθήνα είχε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος με αντικείμενο τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί Γιάννουλης Λάρισας από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Κατά την συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει άμεσες ζημιές αγροτικών προϊόντων από άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις σε περίοδο ωρίμανσης και συγκομιδής, ενώ γνωστοποίησε στον κ.Παπαδόπουλο το γεγονός ότι από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα πραγματοποιούνται αυτοψίες από τα τοπικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ Λάρισας και συντάσσεται έκθεση η οποία θα αποτυπώνει την άμεση ή έμμεση ζημιά στις καλλιέργειες καθώς και τα ποσοστά της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί.
O αντιπρόεδρος δεσμεύθηκε ότι αμέσως μόλις παραλάβει την έκθεση του τοπικού ΕΛΓΑ, θα θέσει το ζήτημα στη διοίκηση, ώστε να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ροδάκινων, ενώ συμφώνησαν από κοινού στην ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών.

Χαμηλή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών και στη Μηδική

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο οι ζημιές είναι τεράστιες και στο ροδάκινο και στο νεκταρίνι αλλά και στη μηδική (είδος τριφυλλιού), το οποίο υποβαθμίστηκε λόγω του ότι ήταν ήδη δεματοποιημένο και υποβαθμίστηκε σε ποιότητα γεγονός, που επηρεάζει και την τιμή του προϊόντος. Παρέμβαση όμως για το θέμα των αποζημιώσεων από χαλαζόπτωση στην περιοχή της Καρδίτσας, έκανε κι ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας ζητώντας να υπάρξει μέριμνα από την Αχαρνών. Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει σε επίκαιρη ερώτησή του, ο ΕΛΓΑ μεταθέτει το 2019 την αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι, καθώς σε ορισμένες περιοχές η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής. Η καταστροφή στο ροδάκινο και το κεράσι πάντως είναι μεγάλη και σημαντική στους κατεξοχήν ροδακινοπαραγωγούς νομούς, όπως τονίζουν Καρασμάνης – Βεσυρόπουλος από πλευράς ΝΔ.

Μεγάλες ζημιές και στη Θεσπρωτία
Τεράστιες εκτιμώνται οι ζημιές τη φετινή χρονιά, όμως και στη Θεσπρωτία, αφού στον κάμπο της Σαγιάδας (Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι, Σμέρτος, Ράγιο, Κεστρίνη) αλλά και στο Τρικόρυφο και τη Βρυσέλλα Φιλιατών, στη βόρεια πλευρά του νομού, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% έως και 100%, Για το γεγονός αυτό κατέθεσαν σχετικά έγγραφα και ο κυβερνητικός κι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, αντίστοιχα, ζητώντας αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ. Τα μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται σε διάφορες ποικιλίες μανταρινιών ( κλημεντίνες, νόβα πέιτζ) αλλά και πορτοκαλιών (ομφαλοφόρα, βαλέντσια, Lane Late, κοινά κ.ά.), γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση στον ακριτικό νομό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στα φρούτα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και σε άλλα προϊόντα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί μιλούν για «γεφύρι της Άρτας» σε ό, τι αφορά στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των ζημιών που αποζημιώνονται.