Τα έντονα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης αλλά και οι κάτοικοι εξαιτίας της περιβαλλοντικής όχλησης, επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας κι Ανάπτυξης κι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη τονίζει πως την ώρα που σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο η παραγωγική προσπάθεια πραγματοποιείται σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία προσφέρουν στις επιχειρήσεις σύγχρονες και αποτελεσματικές υποδομές, στη χώρα μας ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναγκάζεται να δραστηριοποιείται σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως συμβαίνει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι περισσότερες από 200 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος δραστηριοποιούνται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων. Όμως, αν και η προνομιακή θέση της συγκεκριμένης έκτασης προσελκύει τους επενδυτές, όπως λέει, τελικά τους επιβαρύνει με επιπλέον λειτουργικές δαπάνες, καθώς στερείται των απαραίτητων υποδομών και κινήτρων των θεσμοθετημένων ζωνών.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του Ποταμιού εξηγεί πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει προσελκύσει αυτόν τον σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, λόγω της προνομιακής της θέσης, καθώς διασχίζεται από τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) και τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθηνών και βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον μάλιστα επιχειρηματιών να εγκατασταθούν στην συγκεκριμένη περιοχή, δείχνει να έχει αυξητική τάση εξαιτίας τόσο της ολοκλήρωσης σημαντικότατων υποδομών (κόμβος Κ16 της ΠΑΘΕ) όσο και λόγω των προοπτικών που διαφαίνονται από την πιθανή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η άτακτη και μη οργανωμένη, όμως, συγκέντρωση των επιχειρήσεων, προκαλεί επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση και ως εκ τούτου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με την υπερφόρτωση των υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου να είναι χαρακτηριστική και ζητά να πληροφορηθεί, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να φτιαχτούν οι κατάλληλες υποδομές στο Καλοχώρι και να χωροθετηθεί και τυπικά η περιοχή ως βιομηχανική ζώνη ή αν θα δοθούν κίνητρα για μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων.