Προβλήματα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. «Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή και μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα ποιότητας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τη Δράμα κ. Νίκος Στεφανίδης.

«Από τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας από το Νευροκόπι όμως θα βγουν στην ελληνική αγορά μετά τα μέσα Αυγούστου», προσθέτει.

«Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Ερχόμαστε από μια δύσκολη περσινή χρονιά όσον αφορά τις τιμές και πάμε σε μια δύσκολη φετινή χρονιά όσον αφορά την καλλιέργεια», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου.

Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά έφτασε τα 10 λεπτά το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και στα 8 λεπτά. Υπήρχαν μεγάλα αποθέματα από τις άλλες παραγωγικές περιοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η πατάτα Νευροκοπίου να «βγει» στην αγορά της Αθήνας από τα μέσα Οκτωβρίου. Την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει και οι εισαγωγές από τη Γαλλία.

Φέτος σε όλες τις περιοχές είχαμε μειωμένη παραγωγή. Επίσης το θετικό είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα όποια περιοχή «μπήκε» στην αγορά πούλησε την παραγωγή της και δεν άφησε αποθέματα.

«Αυτή την εποχή οι τιμές πατάτας στη Θήβα κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό. Στην Αχαΐα ήταν στα 25 έως 35 λεπτά. Τέλος του μήνα θα βγουν στην αγορά οι πατάτες της Κοζάνης (περίπου 10.000 τόνοι). Εκτιμώ ότι φέτος στο Νευροκόπι οι τιμές θα ξεκινήσουν από τα 35 λεπτά το κιλό», τονίζει ο κ. Νίκος Στεφανίδης.