Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η 2η συνεδρίαση ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2020-7 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Κατά τα λεγόμενα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου το κυρίαρχο σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τα πιο αισιόδοξα σενάρια, είναι πως σε σημερινές τιμές η χώρα μας χάνει κονδύλια ύψους περίπου 1,198 δις ευρώ. Με το σημερινό σκηνικό η Ελλάδα παίρνει πόρους ύψους 19,461 δις ευρώ και πλέον με βάση το κυρίαρχο σενάριο τα κονδύλια περιορίζονται σε 18,263 δις ευρώ.

Οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περίπου 6,16% σε τρέχουσες τιμές για τον πρώτο πυλώνα και 9,63% για τον δεύτερο ενώ σε σταθερές τιμές οι απώλειες υπερδιπλασιάζονται σε πάνω από 10% για τον 1ο πυλώνα, που αφορά στις άμεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις) και κοντά στο 25% για το 2ο πυλώνα, που αφορά επενδυτικά προγράμματα.

Το 2ο πρόβλημα ωστόσο είναι ανοιχτό σε ό, τι αφορά στην ενίσχυση με βάση το στρέμμα, καθώς η χώρα μας παίρνει κοντά στα 570 ευρώ ανά εκτάριο (10 στρέμματα), όταν ο μέσος όρος της Κοινότητας είναι περί τα 258 ευρώ καθώς υπάρχει μέτωπο χωρών, που ζητούν πλήρη εξωτερική σύγκλιση.

Αντίθετα, η χώρα είναι από τις τελευταίες θέσεις λόγω του μικρού της κλήρου, και η Ελλάδα ζητά ως γνωστόν να ληφθεί υπόψη και το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων κι επιπλέον να ληφθεί υπόψη το θέμα της μεγάλης απόστασης μεταξύ του αγροτικού και του μέσου εισοδήματος ανά χώρα.

Το τρίτο σημείο, ωστόσο που παραμένει ανοιχτό είναι το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει αλώβητη, από το θέμα της ενίσχυσης των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Από την αντιπολίτευση, τόσο από την μείζονα (Φ.Αραμπατζή, Γ. Στύλιος, Γ. Αντωνιάδης, Αν. Κατσανιώτης) όσο κι από την ελάσσονα (Μ. Τζελέπης, Ν. Μωραΐτης, Γ. Αμυράς, Μ. Γεωργιάδης) ασκήθηκε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης Αποστόλου για τη μείωση των πόρων στη νέα ΚΑΠ για τις καθυστερήσεις στο ΠΑΑ 2014-20, για την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης, για την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, για την μείωση πόρων προς τις μικρές εκμεταλλεύσεις, για αδυναμίες στη διαπραγμάτευση, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα κ.ά.