Το θέμα της εκπροσώπησης των Ελλήνων αγροτών από ιδιώτες στις COPA-COGECA τέθηκε εμφατικά στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Β. Αργύρης καταφέρθηκαν με δριμύτητα κατά της εκπροσώπησης του αγροτικού χώρου από εκπροσώπους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις των εθνικών αντιπροσωπευτικών οργάνων.

Ειδικότερα κ. Μάρκου ανέφερε ότι ο αγροτικός πληθυσμός δεν μπορεί να εκπροσωπείται από εκπροσώπους ανωνύμων εταιρειών με ψευδεπίγραφο αγροτικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη αυτή και σε συνεταιριστικά στελέχη. Γνωστοποίησε επίσης ότι έχει αποσταλεί επιστολή που επισημαίνει το παράδοξο της νυν εκπροσώπησης, στις COPA-COGECA.

Να ξεκινήσει η ΚΕΟΣΟΕ εκστρατεία για την ενοποίηση του κλάδου και μέχρι τότε να αναστείλει τη συμμετοχή της, όπως άλλωστε και όλοι οι συνεταιρισμοί από τις σημερινές οργανωτικές εκφράσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην ενότητα του χώρου, πρότεινε ο κ. Αργύρης.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο, στην συνέλευση τονίστηκε ότι:

Ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί έχει πλέον καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο και ειδικά στους συνεταιρισμούς και είναι πλέον επιτακτικό να περιληφθεί η κατάργησή του στις φοροελαφρύνσεις, που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την βιωσιμότητα της ελληνικής αμπελουργίας, θα λειτουργήσει «τυπικά» για την δέσμευση μεταξύ φορέων και πολιτείας, αφού εν πολλοίς είναι γνωστά τα αίτια της αρνητικής βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η λύση που δεν είναι άλλη από τη συσπείρωση των αμπελουργών σε συνεταιρισμούς.

Η ΚΕΟΣΟΕ επενδύει σημαντικά στην εκπαίδευση 1000 περίπου εργαζομένων στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης ειδικοτήτων οινογνωσίας που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ
Απαιτείται συστράτευση των δυνάμεων του συνεταιριστικού χώρου, ώστε να βελτιωθούν τα αρνητικά στοιχεία που εμπεριέχουν οι προτάσεις της Commission για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παραβρέθηκαν απευθύνοντας χαιρετισμό:

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Β. Αργύρης, ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης συντονιστής ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαρδικιώτης Μενέλαος μέλος της Αγροτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γκικόπουλος μέλος της Αγροτικής Πολιτικής του ΚΚΕ, η κα Χρυσούλα Παπαδημητρίου Διευθύντρια Γενικής Δ/νσης Τροφίμων του ΥΠΑΤΡ, ο κ. Νικόλαος Κατής πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Δρ Γεωργία Ουζυνίδου Διευθύντρια ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.