Παράδεισο για καταδύσεις θα μπορούσε για τη χώρα μας ν΄ αποτελεί μεταξύ άλλων και η Χίος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει όλα εκείνα τα βήματα, που θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι συνθήκες, για να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός.
Προς συζήτηση φέρνει το θέμα αυτό στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος αναφέρεται στο παράδειγμα των νησιών Μέντες, δηλαδή πολύ μικρών νησιών στην Καταλονία, στην Ισπανία, όπου η κατεστραμμένη λόγω υπεραλίευσης περιοχή αναπτύχθηκε και σήμερα και αποτελεί έναν υποβρύχιο παράδεισο, με τα είδη χλωρίδας και πανίδας να ξεπερνούν τα 1.350.
Της Άννας Στεργίου
Τα διαχειριστικά σχέδια, λέει ο Γιώργος Αμυράς, προβλέπουν μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού της επιβάρυνσης της περιοχής όπως είναι αυτό του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων καταδύσεων ημερησίως, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης της Καταλονίας. Παράλληλα με την περιβαλλοντική διαχείριση τα νησιά Μέντες αναδείχθηκαν σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για καταδυτικό τουρισμό. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές, ο αριθμός των καταδύσεων στα νερά αυτά είναι ο μεγαλύτερος όλων των προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο με τα έσοδα να εκτιμώνται στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα καταδυτικά πάρκα συναντώνται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου αλλά και σε άλλες Θάλασσες όπως η Ερυθρά.
Η ακτογραμμή της χώρας
Ο ίδιος τονίζει ως τομεάρχης Περιβάλλοντος του Ποταμιού πως η Ελλάδα έχει 16.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής ενώ σε πρόσφατο νόμο του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις», το ποσοστό των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών αυξήθηκε από το 6,12% στο 22% περίπου της θαλάσσιας έκτασης της. Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 13, «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου», περιγράφονται οι διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση εκτάσεων ως «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου» (Π.Ο.Α.Κ.Π.). Επίσης, η χώρα μας αναγνωρίζεται από τις οργανώσεις και τους φορείς του καταδυτικού τουρισμού ως ελκυστικός προορισμός. Η Χίος για παράδειγμα σε πρόσφατη κατάταξη για τους καλύτερους προορισμούς για καταδύσεις στην Ευρώπη από τον ιστότοπο divein.gr, έχει καταταχθεί στην 9η θέση και μάλιστα περιγράφεται ως ιδανικό μέρος για αρχάριους δύτες εξαιτίας της διαύγειας των νερών της και των καλών θερμοκρασιών.
Η 1η θέση των νησιών Μέντες, η 9η για τη Χίο
Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα στο νησί αυτό του Βορείου Αιγαίου, με τα γνωστά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών, αν ενισχύονταν ο καταδυτικός τουρισμός εκεί και γίνονταν σημείο αναφοράς; Στην κατάταξη αυτή τα νησιά Μέντες κατέχουν την πρώτη θέση.
Ο κ. Αμυράς ρωτά αν πρόκειται ν΄ αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων και την ενίσχυση του θεματικού αυτού τουρισμού κι αν έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έρευνες αγοράς, για να συνεκτιμηθούν όλα τα πιθανά οικονομικά οφέλη ή έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και των λοιπών ερευνητικών κέντρων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, προς την κατεύθυνση αυτή.
Προσπάθειες πάντως για καταδυτικό τουρισμό γίνονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, καθώς έχουν γίνει ήδη τα πρώτα και σημαντικά βήματα, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενώ εσχάτως ψηφίστηκε διάταξη για σχολή ΑΕΝ στην Κάλυμνο, που είναι το κατεξοχήν νησί του Αιγαίου, που γνωρίζουν από καταδύσεις οι κάτοικοι. Σημαντικές δυνατότητες για τον καταδυτικό τουρισμό υπάρχουν και στους Φούρνους Κορσεών, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κι ο κυβερνητικός βουλευτής, Δημήτρης Σεβαστάκης. Μέχρι στιγμής πάντως, πολλές φορές άνθρωποι, που ασχολούνται με παιχνίδια και καταδύσεις στις παραλίες θεωρούν ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν αρκετές ασάφειες στο πλαίσιο, σε σημείο, να δυσκολεύονται να πάρουν άδειες ή να καθυστερούν μέχρι εσχάτων σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Λιμενικού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα καταδυτικά πάρκα εμπλέκεται και η Αρχαιολογία. Σε κάθε περίπτωση το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε πρόσφατα κι έχει βελτιωθεί αλλά ακόμη δεν έχουν φανεί τα θολά σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.