Ένα όραμα δεκαετιών για την κοινωνία της Ελασσόνας αλλά και γενικότερα για τη Λάρισα, παίρνει σάρκα και οστά. Από Σεπτέμβρη ξεκινά η λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας, με τη μορφή δημόσιου ΙΕΚ και φοίτηση διετή +1 εξάμηνο πρακτική άσκηση.

Το γεγονός αυτό ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Κτηνοτροφία, Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου, που συντόνισαν όλες τις προσπάθειες, ώστε να προχωρήσει επιτέλους αυτό το έργο, που όλοι ήθελαν αλλά δεν υλοποιούνταν…

Της Άννας Στεργίου
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το παράδειγμα της Ελασσόνας θα λειτουργήσει πιλοτικά γενικότερα για τη λειτουργία αγροτικών ΙΕΚ, καθώς ήδη ο δήμος προσφέρει τις εγκαταστάσεις που είχε, με στόχο η περιοχή αυτή της χώρας μας, που έχει σημαντική τεχνογνωσία στην Κτηνοτροφία, να προχωρήσει προς τα μπρος.

Ο κ.Τσιρώνης αναφέρθηκε πως σε ανύποπτο χρόνο, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες Ολύμπου, ο δήμαρχος Ελασσόνας τον είχε πλησιάσει και του είχε αναφέρει το όραμα για τη γαλακτοκομική σχολή, ενώ ένθερμος υποστηρικτής του εγχειρήματος ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπαν όλοι, βρήκαν ευήκοα ώτα από πλευράς του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας δεν θα λειτουργήσει, όπως η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, στην οποία οι σπουδαστές είναι εσωτερικοί αλλά με τη μορφή δημόσιου ΙΕΚ. Όπως εξήγησε ο κ.Κόκκαλης το παράδειγμα της Ελασσόνας θα λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιοχές της χώρας ώστε να βελτιωθεί η αγροτική εκπαίδευση και να είναι πιστοποιημένο το αγροτικό επάγγελμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξήγησε πως η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε καλό επίπεδο και τόνισε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση θα προχωρήσει μέσα από διαύλους του υπουργείου Παιδείας, που έχει την τεχνογνωσία. Την άποψη ότι πρέπει να ξεφύγουμε από παλαιά μοντέλα διοίκησης και να προχωρήσουμε σε μορφές διοίκησης, που ένα θα είναι το επισπεύδον υπουργείο, εξέφρασε κι ο αν. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι σκόρπιοι σε διάφορους οργανισμούς.

Σε ό, τι αφορά στον κύκλο εργασιών της Σχολής, ο οποίος δεν είναι εκ παραλλήλου, με τον κύκλο ζωής των ζώων, ο κ.Μπαξεβανάκης εξήγησε πως και αυτό έχει προβλεφθεί. Κατά την πρώτη χρονιά, πάντως οι σπουδαστές θα στεγαστούν στο ΕΠΑΛ Ελασσόνας και στη συνέχεια προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων παλιού καπνεργοστασίου, που παραχωρεί ο δήμος Ελασσόνας.

Άτυπα πάντως οι κάτοικοι μπορούν να ενημερωθούν και να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στον Ιούλιο για τη σχολή στο δημαρχείο Ελασσόνας ενώ πρόκειται να δίνονται στοιχεία κι από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ώστε εγκαίρως να μπορούν να γίνουν οι προετοιμασίες για το εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα χρειαστεί.