Ο Σύριο-παλαιστίνιος επιχειρηματίας που κάνει γνωστό το ελληνικό ελαιόλαδο σε όλη την υφήλιο

«Είστε σίγουρος κύριε; Θα ανοίξετε τώρα επιχείρηση;» Με αυτήν την ερώτηση-αμφισβήτηση από υπάλληλο εφορίας γεννήθηκε την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα, η εξαγωγική επιχείρηση Hellenic Crops INC. Είναι δημιούργημα του κ. Μπασσάμ Άζαρ, του επιχειρηματία που ακολουθεί τη νομοτελειακή πορεία της οικογενειακής εμπειρίας, άνω των 4 γενεών, στην παραγωγή και εμπορία ελαιόλαδου και ελιών.

Γεννημένος από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα, ο κ. Άζαρ, ήρθε στην Ελλάδα το 1998, με πτυχίο ανώτατων μουσικών σπουδών και ένιωσε όπως λέει κατευθείαν σαν στο σπίτι του. Υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σπούδασε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Γνώρισε την επίσης μουσικό, γυναίκα της ζωής του, εξέτισε τη στρατιωτική του θητεία εδώ στην Ελλάδα και εξάγει άριστης ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές στα πέρατα της γης. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ένας επαγγελματίας πιανίστας που λατρεύει το καλό φαγητό, την οικογένειά του και ότι εμπορεύεται μόνον ό,τι θα έδινε στα παιδιά του.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές
Τον Ιούλιο του 2015 ο κ. Άζαρ αποφασίζει εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls να κάνει την κίνηση ματ στη σκακιέρα του διεθνούς εμπορίου. Θυμάται ακόμη την υπάλληλο στην εφορία να τον ρωτά αποσβολωμένη αν είναι σίγουρος για την κίνησή αυτή. Όπως ο ίδιος αναφέρει κρατώντας την αίτηση για ΑΦΜ της Hellenic Crops INC και ξεπερνώντας το εγχώριο και διεθνές σοκ των capital controls, απάντησε με βεβαιότητα πως… τώρα είναι η ευκαιρία.

«Δεν διαψεύσθηκα. Αντιθέτως η εξαγωγική δραστηριότητα «τρέχει» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και ήδη η μοναδική ήπειρος που δεν εξάγουμε προϊόντα είναι η Αφρική» τονίζει ο κ. Άζαρ. Οι λόγοι που επέλεξε συριο-παλαιστίνιος επιχειρηματίας να ασχοληθεί με τις εξαγωγές ελαιόλαδου και ελιών είναι γιατί, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα σε αυτά τα προϊόντα είναι ευλογημένος τόπος και γιατί η ποιότητα είναι απαράμιλλη, που δυστυχώς δεν αρκεί.

«Είναι γνωστό σε όλους τους κλάδους των αγαθών και των υπηρεσιών ότι δεν αρκεί η ποιότητα» σημειώνει ο κ. Άζαρ και συμπληρώνει πως χρειάζεται οργάνωση από τους παραγωγούς, επαγγελματισμός, δεινότητα στην επικοινωνία και την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων, αλλά και ώθηση από την ελληνική Πολιτεία ώστε να αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα σταθερές αγορές, αλλά και να επεκταθούν σε καινούριες όπως για παράδειγμα οι ασιατικές.

Σύμφωνα με τον κ. Άζαρ, τα ελληνικά ελαιόλαδα και οι ελιές αντιμετωπίζουν εδώ και λίγα χρόνια έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες της Μεσογείου που δεν ανήκουν καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πάντα είχαμε ανταγωνισμό στο λάδι με την Ισπανία και την Ιταλία, αναφορικά με την τιμή μόνον και τις ποσότητες – γιατί ποιοτικά είμαστε μακράν ανώτεροι» υπογραμμίζει.

«Πλέον έχουν μπει δυνατά στην αγορά ελαιολάδου και ελιών χώρες της Βορείου Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο, αλλά και η Τουρκία. Χώρες εκτός ευρώ, με χαμηλό εργατικό κόστος, προσφέρουν τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο με γνώμονα την ποιότητα, απέχουν από τα δικά μας προϊόντα …έτη φωτός». Στα επόμενα επιχειρηματικά σχέδια του κ. Άζαρ περιλαμβάνεται ένα τυποποιητήριο ελαιόλαδου και ελιάς. Υπάρχουν, όπως λέει προτάσεις και τις εξετάζουν προσεκτικά.

Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει υπομονή
Αρκεί όμως μόνον η τύχη ή η συγκυρία για να πετύχει κανείς τους επιχειρηματικούς σκοπούς του; Πολλοί θα υποθέσουν ότι χρειάζεται τόλμη, ρίσκο και όλα αυτά τα ούτως ή άλλως απαραίτητα χαρακτηριστικά που ορίζουν ουσιαστικά το επιχειρείν. Όμως δεν είναι μόνον αυτά κατά την άποψη του κ. Άζαρ. Είναι κυρίως η υπομονή. Γιατί αυτή τη δεδομένη περίοδο, αυτή τη μεταβατική εποχή που ζει όλη η Ελλάδα, προσμένοντας τη σταδιακή ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας είναι η υπομονή.

«Είναι μεγάλη αυτή η αρετή για την επιχειρηματικότητα, καθώς τα λάθη πληρώνονται τώρα πανάκριβα» σημειώνει με νόημα. Στην ερώτηση αν η οικονομική κρίση τον άλλαξε ως επιχειρηματία ή τον έκανε να αναδιατάξει σκοπούς, αρχές και αξίες η απάντηση του κ. Άζαρ είναι αφοπλιστική: «Θα σας απαντήσω απλά: Ναι, άλλαξα από την οικονομική κρίση. Έκανα παιδιά! Προ κρίσης είχα δύο, μέσα στην κρίση απέκτησα άλλα δύο και αύξησα έτσι την ευτυχία στη ζωή μου!»

Αυτό είναι και το στοιχείο της κοσμοθεωρίας του, ότι πάνω στο γενικό πρόβλημα, μέσα στην κρίση και την επικράτηση της απαισιοδοξίας, οφείλεις να απαντάς, να πορεύεσαι, να παλεύεις με αισιοδοξία. Αλλιώς η κρίση θα σε καταπιεί.

«Οι φίλοι μου μου κάνουν πλάκα ότι έχουμε βαλθεί με τη σύζυγό μου να επιλύσουμε μόνοι μας το ασφαλιστικό» λέει με χιούμορ ο κ. Άζαρ για να συμπληρώσει πως η κρίση σε ωθεί να ιεραρχήσεις τα πράγματα στην ουσιώδη τους βάση. Σε ωθεί να ασχοληθείς με τα σπουδαία, τα σημαντικά. «Αυτό έκανα -και κάνω -και νιώθω ευτυχής».