Μία, μόλις, εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που θα πραγματωθεί η επικοινωνιακή διαχείρισή της. Η τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική οδήγησε στην εγκατάλειψη των όποιων ιδεών και σχεδίων για πανηγυρικές εκδηλώσεις, ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί η έξοδος από τα μνημόνια να παρέλθει χωρίς να υπάρξει αναφορά στην ολοκλήρωση ενός κύκλου και στις προοπτικές που ανοίγονται εφεξής. Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει –αν θα πρόκειται για κάποιας μορφής διάγγελμα του κ. Τσίπρα ή για κάτι ευρύτερο– θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα –επταήμερο ανάπαυλας για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη– έχει ζητηθεί να ολοκληρωθεί και η δέσμη προτάσεων προς τον πρωθυπουργό, όσον αφορά τις παρεμβάσεις που μπορούν να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Πάντως, η διεθνής οικονομική συγκυρία και οι κραδασμοί που προκαλούνται με επίκεντρο την κρίση στη γειτονική Τουρκία εξελίσσονται σε παράγοντα έντονου προβληματισμού για τις προοπτικές που διαμορφώνονται ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα πολύ πιο ομαλό περιβάλλον για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί με βεβαιότητα η διάρκεια και το μέγεθος των αναταράξεων που θα προκαλέσει η τουρκική κρίση. Για την ώρα, πάντως, η αύξηση στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές άμεσα.

Οσον αφορά τους σχεδιασμούς για τη ΔΕΘ, φαίνεται ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το τελικό μείγμα παρεμβάσεων και παροχών που θα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας. Ηδη, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει και από την ΔΕΘ σε ανακοίνωση στοχευμένων παροχών για ιδιώτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πέραν εκείνων που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να εξαγγελθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά την παράμετρο της φορολόγησης, καθώς ήδη από το Μεσοπρόθεσμο είχε γίνει αναφορά σε φοροελαφρύνσεις για το 2019.

Στις θετικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ προσβλέπει η κυβέρνηση για να ανατραπεί η δυσμενής συγκυρία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα. Αλλωστε, κορυφαίοι υπουργοί αναφέρουν ότι «οι εκλογές κρίνονται στην οικονομία», εκφράζοντας έτσι την πεποίθηση ότι ένα θετικό πακέτο μέτρων μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τη δυσμένη δημοσκοπική εικόνα για την κυβέρνηση. Και στο πεδίο αυτό η προσοχή εστιάζεται στο ζήτημα των συντάξεων. Εάν η κυβέρνηση επιτύχει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη χρονική μετάθεση των περικοπών που ήδη έχουν ψηφιστεί για το 2019, εκτιμάται ότι θα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Από το Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της οικονομίας και την υπέρβαση των συμφωνημένων με τους εταίρους δημοσιονομικών στόχων.

Το επίσης κομβικό για τα κυβερνητικά στελέχη σημείο αφορά τη δυνατότητα που θεωρούν ότι και για φέτος έχει εξασφαλιστεί, να χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Να εμπεδωθεί, δηλαδή, το μήνυμα της αναδιανομής προς όφελος των ασθενεστέρων. Εξίσου κομβική θεωρείται η εξαγγελία φοροελαφρύνσεων, πιθανότατα με τη μορφή μείωσης φορολογικών συντελεστών, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τη λεγόμενη μεσαία τάξη, στην υπερφορολόγηση της οποίας οφείλεται, εν πολλοίς, η υπεραπόδοση των εσόδων.